11.02.2013 | 19:53
Съдят Facebook заради „like“ бутона
Компанията Rembrandt Social Media притежавала патента

Facebook бе даден на съд заради използването на „like“ бутона и други елементи от социалната мрежа. Делото е заведено от компания, притежаваща патентите, която в случая действа от името на починалия холандски програмист Йоанес Йозеф Еверардус ван дер Меер.  Въпросната компания – Rembrandt Social Media твърди, че успехът на Facebook отчасти се дължи на използването на патенти на ван дер Меер, без позволение.

Facebook заявиха, че няма да коментират твърденията, нито заведеното дело.  Делото е заведено във федерален съд във Вирджиния от Rembrandt Social Media. „Вярваме, че патентите на Rembrandt съставляват основна част от социалната медия, такава каквато я познаваме и очакваме съдът и журито да достигнат до същите изводи на база на доказателствата“, казва адвокат Том Мелшеймър, от адвокатската кантора Fish and Richardson, която представлява притежателите на патента.

Rembrandt притежават патентите, които ван дер Меер е регистрирал за стартираща социална мрежа, наречена Surfbook, преди да почине през 2004. Той е получил патентите през 1998, пет години преди Facebook да бъде създадена. Surfbook е била „социален дневник“, в който може да се споделя информация с приятели и роднини и да се харесват някои данни с „like“, се сочи в иска на Fish and Richardson. В иска се посочва още, че Facebook са били наясно с патентите, тъй като са ги цитирали при тяхното заявление за патентиране на технологиите им.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране