24.07.2019 | 19:03
Сашо Дончев е осъдил Пеевски за клевета
Искът за 70 000 лв. обезщетение е отхвърлен и са му присъдени 10 хил. лв.
Сашо Дончев

Собственикът на „Овергаз“ Сашо Дончев е осъдил депутата от ДПС Делян Пеевски за 10 хил. лв. обезщетение заради клеветнически твърдения. Решението на съдия Гергана Христова-Коюмджиева е постановено на 19 юли.

Обезщетението е присъдено заради изявление на Пеевски, с което е реагирал на „Бяла книга за свободата на медиите в България“, представена в началото на 2018 г. На 11 януари миналата година във вестниците „Телеграф“, „Монитор“ и „Стандарт“ е публикувано обръщение на Пеевски по повод представянето на книгата.

В него Дончев, издателят Иво Прокопиев и бизнесменът Огнян Донев, собственик на сайта Клуб Z, са наречени олигарси, „приватизирали икономиката на страната, узурпирали националните телевизии и съдебната система, създатели на политически проекти и на мрежи от зависими НПО-та за уличен натиск“.

Дончев е определен като човек, който притежава газопреносните мрежи и „богатее от таксите, плащани от хората…“, „укрива данъци, води съдебни искове срещу своята Родина и я „клевети в Брюксел или зад океана“. Пеевски заявява, че асоциира тримата с мафиотите.

В отговора на исковата молба депутатът е посочил, че квалификациите са били негова оценка, изложена в лично мнение, което се защитава от Конституцията.

Съдът обаче в решението си заявява „че не е налице нарушение на това конституционно ограничение, когато изразеното мнение или оценка (дори и крайно негативна) се основава на верни факти и обстоятелства, каквито безспорно са налице в настоящия случай“.

Според съдия Коюмджиева твърденията са клеветнически. Тя посочва, че думите „мафиот“ и „олигарх“ са обидни и има злоупотреба с правото на свобода на словото.

„Въпросните изявления са клеветнически, като с тях се разпространяват позорни обстоятелства за ищеца, внушават, че действията му са престъпни, което не е истина, доколкото твърдените обстоятелства не са доказани от ответника. Липсата на достатъчно фактическо основание в подкрепа на оценъчните съждения означава, че в случая има злоупотреба със свободата на словото, злонамереност и отправяне на оскърбителни лични нападки. Това е виновно и противоправно поведение“, се посочва в решението.

Искът на Дончев за 70 хил. лв. обезщетение е отхвърлен и са му присъдени 10 хил. лв. Решението не е окончателно и вече е обжалвано.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране