20.02.2013 | 20:41
Сдружение опитва да провали на избора за патриарх
„Приятели на православието” е обжалва във ВАС избора на митрополитската тройка

Неправителсвената организация „Приятели на православието” е обжалва във ВАС избора на митрополитската тройка, направен миналия уикенд. С този акт на гражданското сдружение практически се спира провеждането на Патриаршеския църковно избирателен събор, насрочен за 24 февруари. От Светия синод заявиха, че съборът ще се проведе, както е предвидено.

От гражданското сдружение настояват за нов избор на митрополитска тройка и за спазването на Устава на Българската православна църква (БПЦ). От сдружението определиха този избор „като неканоничен, защото нарушава устава и решение на Светия синод за избор на тримата кандидати с 2/3 подкрепа, или с 10 гласа“. Според сдружението, докато ВАС не се произнесе за избора на тримата митрополити, не може да има избор на патриарх.

Патриаршеският избирателен църковен събор (ПИЦС) ще бъде проведен на 24 февруари т.г., неделя, и на него ще бъде избран Предстоятел на Българската православна църква – Светейши Патриарх Български и  митрополит Софийски. Това се посочва в съобщение, публикувано на интернет страницата на Светия синод. От синода нарекоха сдружението, подало жалбата, „група хора, неизвестни на църковната общественост“.

Тримата избрани кандидати за патриарх от Светия Синод са: Старозагорският митрополит Галактион, Русенският митрополит Неофит и Ловчанският митрополит Гавриил. До това решение стигна Синодът на заседание в събота, на 16 февруари, а съборът за избор на патриарх, беше насрочен за 24 февруари.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране