16.07.2019 | 0:01
Семерджиев остро критикува новата здравна реформа на ГЕРБ
Това е полюция, подигравка със здравеопазването, лекарите, пациентите, обществото

В профила си във Фейсбук здравният министър в правителството на Иван Костов (1997-2001 г.) Илко Семерджиев остро разкритикува новия вариант на здравна реформа, която представи здравният министър Ананиев. Най-общо тя предвижда демонополизация на НЗОК, вкарване и на частни застрахователни фондове, които ще се издържат не само от здравната осигуровка, но и от допълнителна застраховка на пациентите.

„На днешната кръгла маса, която според Ананиев финализира дебата за „нов здравно-застрахователен модел“, е представена следната „презентация“, която има претенцията да регулира финансови потоци в размер на около 7.5 млрд.лв., но… няма нито едно число, разчет, прогноза, отклонения, рискове, оценка за въздействие и т.н. Ако този човек ми беше студент, щях да му пиша Слаб (2). Това не е презентация, а полюция, подигравка със здравеопазването, лекарите, пациентите, обществото. Споделям я, за да може всеки сам да си направи изводите какво имаме като „министър на здравеопазването“ – поредния грандиозен провал на ГЕРБ.

Прогнозата на Семерджиев е, че достъпът до лечение ще бъде намален два пъти в резултат на замисляния модел.
„Този модел ще се отрази пагубно върху здравеопазването, а достъпът до лечение ще се намали два пъти в сравнение със сега. Ако се въведе застрахователен модел в публичните финанси, ощетени ще бъдат не само пациентите, но и здравната система като цяло, вкл. всички, които работят в сектора. Давам реален пример от практиката през 2018 г. – НЗОК е разходвала за заплати на своите служители 37 млн. лв. при бюджет 3,9 млрд. лв., което е под 1% от общия приход, докато при застрахователите в задължителното застраховане заплатите са около 11%. НЗОК няма разходи за посредници, докато при застрахователите има, и то в размер около 28%.

„Други разходи“ при НЗОК са около 0,3%, а при застрахователите са над 3%. И най-важното – за щети (в случая лечение) застрахователите плащат около 58% от приходите си, докато НЗОК прехвърля към здравната система за лечение на гражданите над 98%. Това ясно показва, че лекарите, пациентите и здравеопазването като цяло ще бъдат ощетени с около 40%, т.е. с над 1,5 млрд. лв. Всички тези публични средства ще изтекат в частни джобове, защото Ананиев регламентира застрахователите да си начисляват и печалба, вкл. „дивиденти“ за мениджмънта.

Характерно за застрахователните системи е и още нещо – с времето те преминават изцяло върху рискови изчисления на премиите, което обикновено повишава размера на вноските. Например в Европа единствената държава, която практикува застрахователен здравен модел, е Швейцария, и през 2015 г. здравеопазването струва на един швейцарец точно 9 818 долара (при средно около $4 500 на човек годишно в западноевропейските страни), в САЩ достигнаха $9 536 на човек, докато в България тези разходи (общо публични и частни) бяха $572 на човек.

При това непрекъснато нарастване на приходите на застрахователите забелязваме и още нещо – възнагражденията на лекарите намаляват, например през 2014 г. средният приход на лекар специалист в САЩ е $284 000 годишно, а през 2018 г. спада до $214 700, което още веднъж показва, че застраховането е просто бизнес.

При намаляване на доходите на лекарите всеки може и сам да прецени дали ще се подобри качеството, още повече че универсалното покритие със здравна помощ, което имаме сега, ще се раздроби на два пакета и при унищожена солидарност ще се оформят пакети за богати и само базови услуги за масовката. При лекарите ситуацията е опасна особено ако се въведе застрахователен модел и възнагражденията им паднат – очаквайте масово изселване на Запад, а у нас няма да има кой да лекува болните. Предвид недостига от над 1 млн. лекари на територията на ЕС можете да си представите какво ще се случи до година-две след „реформата“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране