04.08.2019 | 23:29
Северна Македония отхвърли предложението за извънредна среща на Съвместната комисия
Провеждането на срещата било нецелесъобразно заради почивния сезон

Северна Македония отхвърли предложението за извънредна среща на Съвместната комисия в края на август. Ръководителят на Комисията от Скопие проф. Драги Георгиев смята, че провеждането на срещата е нецелесъобразно заради почивния сезон. Предложението за извънредната среща е направено от проф. Ангел Димитров, който е съпредседател на Комисията от българска страна.

„Против сме извънредна работна среща, защото съвпада с отпуските. Самият аз излизам в отпуск от 15 август и много членове на Комисията също са в отпуска. Преди редовната среща не приемаме извънредна. Редовната среща ще се състои на 12 и 13 септември“, заяви историкът, цитиран от БНТ.

„Искането да се търси веднага решение на въпроса за Гоце Делчев с цел да бъде удовлетворена нечия политическа необходимост, може да повлияе отрицателно на работата на комисията“, подчертава Драги Георгиев.

По време на визитата на българския премиер Бойко Борисов, която се състоя на 1 август, Борисов и Зоран Заев настояха да се ускори работата на Комисията и да се намери решение на актуалните въпроси. Борисов призова в Скопие да приключат конфликтните теми и България и Северна Македония да работят заедно.

„България по никакъв начин не се меси в работите на Република Северна Македония. Аз също внимателно съм изследвал вашата медийна среда и за мое голямо съжаление виждам силно влияние против България. Да попитам: „Какво е поискала България от Северна Македония, какво не сме направили за Северна Македония“, заяви Борисов на съвместния брифинг с колегата си и допълни, че не му се иска дори да мисли, че може да се стигне дотам България да поставя условия за членството на Македония в ЕС „след всички усилия, които направихме“ и предложи на Зоран Заев да работят по тази тема във Варна, вместо да почиват.

„Веднъж казах северномакедонци и тук ме изписаха, извинявам се, казал съм го без никакъв умисъл. Излезе, все едно съм искал да ви обидя“, каза Борисов. „Ако гледаме нашия си български интерес, няма по-добро от това Северна Македония да влезе в ЕС и НАТО. Знаете, сега като дойдат новите изтребители, ще можем да помагаме и на Северна Македония. Само да не каже някой, че ще ги нападаме сега“, коментира Борисов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране