28.01.2013 | 11:49
Управителят на научния фонд подаде оставка
Проверката на Инспектората на Министерски съвет е установила 60 нарушения

Управителят на Фонд „Научни изследвания“ Христо Петров е подал оставка след края на проверката на Инспектора на Министерски съвет по отношение на провеждането на конкурсната сесия. Това стана ясно след днешната среща на учени с премиера Бойко Борисов и вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. По настояване на премиера на срещата не присъства министърът на образованието Сергей Игнатов.

В края на миналата година учени изразиха съмнение за нарушения при провеждането на конкурсната сесия във фонда и поискаха от премиера инспектората на Министерски съвет и Световната банка да проверят случая. Вицепремиерът Дянков посочи, че проверката на инспектората на Министерски съвет е приключила, като докладът от нея съдържа 60 констатирани нарушения. Тези нарушения обаче ще бъдат представи в рамките на следващата седмица, отбеляза той.

В края на миналата година Сергей Игнатов заяви, че ако някой някъде е съгрешил, откраднал или е създал корупционна среда, той ще си понесе отговорност според точките на закона. До последно той обаче твърдеше, че няма никакви причини за анулиране на конкурса.

Скандалът около Фонд „Научни изследвания“ и конкурса за финансиране на изследователски проекти гръмна, след като стана ясно, че с 14.8 млн. лв. ще бъдат финансирани 95 от общо 1024 кандидатствали проекта. Учени обявиха, че значима част от класираните проекти са безумни, както и че са дадени на фирми и колективи, близки до управата на фонда.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране