27.02.2013 | 13:16
Шейх от Катар искал да купи ЦУМ
След това щял да го дари на държавата и да получи в замяна част от резиденция „Бояна“

Интересен начин да премести Националния исторически музей (НИМ) в сградата на ЦУМ е замислял кабинетът на Бойко Борисов. По време на посещението си в България в края на май м.г. катарският шейх Хамад бин Джасим Ал-Тани, който е и премиер на емирството, посетил, харесал много резиденция „Бояна“ и поискал да си я купи. Но за да я получи, от правителството му предложили сделка: първо да придобие ЦУМ и след това държавата да го замени за резиденция „Бояна“ в София, в която влиза и сградата на музея. Схемата Тази разкрива пред „Преса“ директорът на НИМ Божидар Димитров.

Хамад бин Джасим Ал-Тани е щял да стане собственик на градината с парка, сградата на музея, сградата на хотела, вилите и всичко останало, обясни историкът. Именно поради тази причина проф. Димитров се отказал да строи малка църквичка близо до музея, както възнамеряваше миналата година. В нея трябваше да бъдат събрани мощите на свети Седмочисленици, учениците на Кирил и Методий, пренесли старобългарската азбука от Великоморавия в България. „Не мога на един мюсюлманин да му оставя параклис. Ще го направим във вътрешния двор на ЦУМ“, обясни историкът.

През септември м.г. министърът на културата Вежди Рашидов обяви за намерението на правителството да премести НИМ в сградата на ЦУМ. Тогава той каза, че преговорите за преместване на музея напредвали, като щял да се намери вариант за защита както на интересите на държавата, така и на частния собственик на ЦУМ Георги Гергов. Въпросът бил обсъждан и от Министерския съвет в края на 2012 г., но без да се вземе конкретно правителствено решение.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране