14.10.2019 | 21:24
Ще сподели ли Борисов съдбата на Орбан?
Партията на унгарския премиер загуби изборите в Будапеща. Ще загуби ли ГЕРБ София?

Унгарският премиер Виктор Орбан и партията му „Фидес“ загубиха столицата Будапеща и още десет големи града на проведените вчера местни избори, което е голям удар за управляващите. Това беше изненада за доста от наблюдателите, тъй като Орбан се ползва с голяма популярност сред унгарците и е на власт от 2010 година. Но въпреки пробива на опозицията на местните избори, според „Ройтерс“ резултатът няма да отслаби властта на Орбан на национално ниво, особено след като правителството му се възползва от добре представящата се икономика, яростната антиимигрантска реторика и бързото повишаване на бюджетните заплати. Мнозинството на Орбан в парламента е внушително, а национални избори би трябвало да има през 2022-ра. Едва тогава ще се види дали сегашната власт е отслабена.

Местните избори в Унгария показаха и друго – „Фидес“ е непоклатима и по-популярна от всички останали партии в селските райони. Но в големите градове недемократичният стил на управление на Орбан очевидно не е особено харесван. Хората там не са доволни от погазването на демократичните принципи, диктаторските методи, непрестанното противопоставяне на Европейския съюз и подкрепата за Русия.

Да припомним, че първият авторитарен управленец, който загуби най-главния град на страната си на местни избори, бе турският президент Реджеп Ердоган. И въпреки че не призна резултата и вотът в Истанбул беше повторен – опозицията го спечели още по-убедително.

По повод на победата на опозицията в Будапеща и в други големи унгарски градове „Политико“ отбелязва, че това е станало възможно „след като партии от либералите, зелените, социалисти и консерватори, се съгласиха да издигнат общи кандидати за кметове, в опит да сразят кандидатите на Фидес“.

Местните избори у нас са след две седмици. Според всички социологически проучвания за първи път ГЕРБ, която дойде на власт през 2009-а, е пред заплаха да загуби столицата. Почти сигурно е, че ще има балотаж за кметския пост. Но това зависи не само от силата на кандидатите, а и от разума и зрелостта на обществото и избирателите. Дилемата стои пред всички софиянци – дали искат бюджетът на столицата от 1,7 млрд. лева да се харчи в полза и за удобство на гражданите от всички квартали (вкл. и крайните) или да се прахосва по ненужни проекти и корупционни схеми.

Всъщност едва ли ще е кой знае каква изненада, ако Бойко Борисов и ГЕРБ загубят София. Но е възможно и още няколко областни града да излязат от орбитата им. В Пловдив например шансовете на патриотичната коалиция в лицето на Славчо Атанасов съвсем не са за подценяване.

В Русе пък структурите на ГЕРБ са тотално деморализирани, след като силово беше отказан от трети мандат Пламен Стоилов и беше наложена никому неизвестната училищна директорка Диана Иванова. Депутати от ВМРО даже неофициално твърдят, че тамошната организация на ГЕРБ тайно работела за техния претендент за кметския пост Галин Григоров. Не бива да се забравя и левият претендент, депутът от БСП Пенчо Милков.

В Ямбол БСП издигна кандидатурата на Катя Георгиева, която е популярна сред съгражданите си и се ползва с добро име и авторитет, докато ГЕРБ сне доверието си от досегашния градоначалник Георги Славов и издигна там областния управител Димитър Иванов.

Не е сигурно положението на управляващата партия също в Добрич, Велико Търново, Смолян, Плевен. Във Велико Търново срещу двумандатния градоначалник от ГЕРБ Даниел Панов излиза депутатът от БСП Весела Лечева. Любопитна и показателна подробност е, че при обиколката му из различни областни центрове с прословутия джип, Борисов е бил посрещнат с плакати: „Добре дошъл в Цветановград“.

В Смолян левицата издигна бизнесмена Стефан Сабрутев, който ще оспори стола на досегашния кмет от ГЕРБ Николай Мелемов. В този град, Ямбол и Велико Търново социалистическата партия е успяла да привлече подкрепата на други леви формации, и не само на леви.

В Добрич амбиция за втори мандат има избраният на миналите избори представител на ДБГ (Реформаторски блок) Йордан Йорданов, а срещу него от ГЕРБ е неизвестната Надежда Петкова. Там в състезанието от страна на левицата ще участва предприемачът Георги Петков.

И в Плевен, издигнатият на миналите избори от Реформаторския блок (ДБГ) Георг Спартански, няма намерение да отстъпи кметския си стол. Този път обаче той се явява като независим, подкрепен от различни партии. Негов опонент от ГЕРБ е посоченият неотдавна за нов областен координатор на партията Мирослав Петров. За градоначалник ще претендира и юристът Илиян Йончев, издигнат от БСП.

Никак няма да е чудно, ако след 14 дни Бойко Борисов последва Виктор Орбан – да се раздели със столицата София и още няколко големи града. Което, според мнозина политолози, ще предвещава началото на края на управлението на ГЕРБ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране