01.10.2019 | 8:16
„Система за ранно предупреждение“ за крадените пари от посредниците менте
Всичките са герои от Черния списък на КФН. И техните имена наподобяват утвърдени сериозни инвестиционни посредници

КФН отдавна и нееднократно предупреждава, но като че ли няма кой да чуе. И продължава тенденцията за заблуда на инвеститорите и потенциалните инвеститори във финансови инструменти, като се регистрират дружества с наименования, наподобяващи тези на лицензирани от Комисията инвестиционни посредници, предупреди регулаторът. Чести са случаите, в които лицензирани инвестиционни посредници сключват договори с инвеститорите, в които се посочват банкови сметки на регистрираните дружества с подобни наименования, като се превеждат парични средства по банкови сметки, по които титуляр не е лицензираният посредник.

КФН предупреждава инвеститорите, че получател на всяко плащане, което е възникнало от договорните отношения между клиента и инвестиционния посредник, следва да бъде именно инвестиционният посредник; банковата сметка, по която се превеждат пари трябва да е посочената в договора банкова сметка с титуляр инвестиционният посредник.

Парични средства, преведени по сметка на лице, различно от инвестиционния посредник, няма да могат да бъдат обект на защита от Фонда за компенсиране на инвеститорите до предвидените в закона размери и да бъдат възстановени в случай на несъстоятелност на дружеството, предупреждава още регулаторът.

Но от това не следва нищо. Наивни прохождащи инвеститори например наивно предоставят парите си за управление от 24 Trade Ltd, съзнателно подведени, че става дума за световния лидер Trade24.com. После с лекота губят вложените пари, а да се оплачат на КФН и икономическа полиция просто не смеят, защото пазят срамната си тайна дори и от най-близките.

Една „модерна“ група менте посредници сега се е развилняла на българския инвестиционен пазар – Ю БИ ЕКС, КУЕСТЕ, БГ ТРЕЙД ЦЕНТЪР, Куантум БГ. Всичките са герои от Черния списък на КФН. И техните имена наподобяват утвърдени сериозни инвестиционни посредници.

Но гражданите без опит на този рисков пазар с лекота се доверяват на тези фирми. Разбира се, след като им „докажат“, че са добри в тази дейност и с лекота могат да спечелят баснословни суми.

… Студеният душ се излива върху тях буквално след месеци. Когато парите им ги няма, а в сметките им липсват и обещаните високодоходни активи, които само трябва да решат кога да продадат с добра печалба.

Следват жалби в КФН, Комисията за защита на потребителите, Омбудсмана… Те препращат сигналите на Икономическа полиция и Прокуратурата, които продължават усилията им. Много често полицаи, следователи и прокурори стигат до въпросните банкови сметки на менте посредниците и са на една крачка от това да ги блокират. След което съд да реши в полза на измамените и те да могат да си получат поне чцаст от парите обратно. Но тук някой разпъва чадър върху измамниците. Едва ли лесно ще познаете откъде.

Банкови служители, които изграждат „системи за ранно предупреждение“ за бандитите. Те като Ц. Х. от Банка ДСК и нейния колега от отдела по сигурността в Инвестбанк навреме уведомяват собствениците на банковите сметки, които са заплашени и ги привикват по спешност, за да прехвърлят парите по  други, тайни номера.

Всичко това става с устни споразумения между банкери и измамници, които се плащат с реални пари. Най-често по банков път, като се оформят като заем. Прокуратурата вече се е натъкнала на такива схеми, но работата по тях продължава и е рано да се обявяват публично. Но от там са убедени, че хората, които подпомагат по такъв начин престъпната дейност на посредниците менте, ще си получат заслуженото.

http://etrud.blogspot.com/

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране