27.11.2018 | 0:10
Скандал! 24-ма депутати ползват безвъзмездно чужди имоти
Зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов ползва безплатен апартамент в столичният квартал „Мотописта“
Николай Бошкилов

24-ма депутати са декларирали пред антикорупционната комисия, че ползват безвъзмездно апартаменти в последните си декларации – за 2017 г. В този брой не влизат народните представители, които обитават ведомствено жилище на Народното събрание. В групата няма едри риби, голяма част от ползващите чужд имот без пари са депутати, които широката публика никога не е чувала.

От някои декларации не личи народният представител да е внимавал какво вписва в графите – Николай Бошкилов (БСП) например е заявил, че ползва апартамент в София под наем, като в графата „цена по договор“ е написал 0 лева, а в произход на средствата е посочил „заплата“.

В голяма част от случаите става дума за имоти по родните места на депутатите. Андриан Райков (ГЕРБ) например ползва безвъзмездно апартамент в Русе. Александър Мацурев (ГЕРБ) е декларирал чужд апартамент в Банско, който ползва по „устно споразумение“. Васил Цветков (ГЕРБ) ползва къща в Мусачево. Иван Миховски (ГЕРБ) е декларирал къща в Троян, също на безвъзмездно ползване. Калин Димитров Василев (ГЕРБ) е обявил три безвъзмездно предоставени му имота – два в Луковит и един в София. Николай Сираков (ГЕРБ) ползва два апартамента в Габрово, Радостин Танев (същата партия) заявява чужд апартамент в Стара Загора, който ползва безвъзмездно, Станислава Стоянова (отново ГЕРБ) – апартамент във Велико Търново.

Депутатите, които ползват безвъзмездно чужди имоти в София, са Ахмед Ахмедов (ДПС) – апартамент в „Мотописта“, Валентина Найденова (БСП), Веска Ненчева (БСП) – два апартамента, Георги Георгиев Михайлов (БСП) е обявил, че е получил в дарение апартамент, Георги Георгиев Стоилов (БСП), Георги Димитров Андреев (БСП), Красимир Янков (БСП), Лало Георгиев Кирилов (БСП), Мартин Тинчев (ГЕРБ), Миглена Дойкова Александрова, Христо Гаджев (ГЕРБ), Ихсан Хаккъ (ДПС), Теодора Радкова Георгиева (ГЕРБ) ползва къща с двор.

Къща без заплащане ползва и Евгения Алексиева (ГЕРБ), само че не в София, а в Лозен. Възможно е част от тези обявени имоти да са всъщност ведомствени апартаменти, макар че повечето депутати, настанени в такива жилища, са посочили правилно, че обитават служебни апартаменти.

На този фон е изключителна рядкост депутат да обяви, че обитава чужд имот срещу заплащане. Така е при Делян Добрев, който декларира, че от 2013 г. ползва апартамент от 110 кв. м в „Манастирски ливади“ срещу 970 лв. наем. Теодора Халачева (БСП) пък е заявила в графата чуждо недвижимо имущество апартамент в Пловдив, за който е посочила наем от 46 лв.

Имотите не са единственото нещо, което депутатите ползват безвъзмездно. Лидерът на БСП Корнелия Нинова например е обявила, че съпругът й Митко Нинов е придобил безвъзмездно лек автомобил „Акура”. Специално е отбелязано, че колата е „на 10 години”. Марешки също ползва гратис два автомобила – „Ауди 8“, което се води на партията му „Воля“, и „Бентли“, чийто собственик е неизвестен. Светлана Марешка пък разполага с предоставен й безвъзмездно мерцедес.

На другия полюс на старите коли и безплатните апартаменти е депутатът Делян Пеевски. Той е обявил дълъг списък с чуждо недвижимо и движимо имущество, за което плаща фантастичен наем. За два апартамента, офис и къща с двор в София той декларира общо над 123 000 лв. наем, като само за къщата е платил 105 570 лв. за 2017 г. Освен в столицата Пеевски е ползвал под наем още офиси в Пазарджик и във Велинград, за които е плащал 3600 лв. Наемал е и автомобили – мерцедеси, ландровъри, БМВ и „Ауди“, за които е посочил като „цена по договор“ общо над 288 000 лв. Според декларацията депутатът е покривал всички тези разходи с дивидентите, получени през миналата и предишни години, а те очевидно му

позволяват да се простира нашироко. Само за 2017 г. Пеевски декларира над 37 млн. лв. от дивиденти. До 2013 г. той описваше в декларациите си само скромен влог от 17 056 лв. и стар „Опел“. След това постепенно започна да осветлява дялове в „Булгартабак” и много други фирми.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране