25.01.2019 | 12:50
Скандалът ”Йончева” става международен с герои прокуртурата, Пеевски, Ангелов и Гергов
Ще се разровят ли прокуратурата, ДАНС и НАП в сделката, чрез която Пеевски придобива новата сграда на бТВ, за да се види на каква цена?
Делян Пеевски и адвокатът му Александър Ангелов са свързани с офшорката, заради която на журналистката Елена Йончева е с повдигнато обвинение за пране на пари. Освен двамата, в схемата, която се разкрива около „Далии Трейдинг Лимитид“ се появява и името на рекламния бос Красимир Гергов.

Въпросната офшорка наистина е имала отношения с Корпоративна търговска банка, които кой знае защо, прокуратурата старателно премълчава. Всъщност, ако прокурaтурата спазваше закона би трябвало тези тримата, свързани с нея, да отговарят пред закона…

През 2012 г. чрез фирмата си „Пиеро 97“ Гергов задлъжнява към бТВ с около 30 млн лева. Тогава той подписва споразумение с КТБ за кредит от 32,5 млн долара. Обезпечението срещу тях са акциите му в бТВ, които той залага. Става дума за 6% от акциите, държани от негова офшорка TOP TON, представлявана от неговия близък партньор Владимир Брусарски. Същият Брусарски е тясно свързан с Гергов чрез множество фирми, включително и с участието им в скандалния голф проект на защитена територия край Балчик.

Цялата преписка по сключването на въпросния договор е водена от адв. Александър Ангелов. Същият, който само преди десетина дни бе разкрит от сайта „Биволъ“, че стои зад офшорката „Виафот“, която налита да придобие завод „Дунарит“ в Русе. През 2013 г. към фирма Dalee (ДалииТрейдинг Лимитид, дружество, учредено през февруари 2011 г. на Британските Виржински острови) е изплатена част от дълга. Това става чрез нов кредит на фирми на Гергов. Предполага се, че срещу тази сума е изтъргувана сградата на бТВ, както и заеманата позиция в телевизията – срещу обещано опрощаване на дългове към КТБ. Предложението е на Пеевски, който действа от името на банката, без да има такова право. По този начин жертва е КТБ, която не получава дължимите суми по кредита. Жертва са и вложителите.

От Dalee са потърсили плащане на заема от TOP TON, но поради липса на оригинални документи – всички те са у адв. Александър Ангелов, – не се успели дори да заведат дело. Парите на Dalee са с произход КТБ.

В един момент bTV прекратява договора си с агенцията на Гергов „Пиеро 97“, въпреки че телевизията работи с него от създаването си. Причината за това е натрупано голямо финансово задължение на компанията към телевизията за излъчени реклами. Става дума за милиони. „Пиеро 97″опитва да атакува бТВ като подава жалбата в КЗК. Всъщност в бранша отдавна се знае, че „Пиеро 97“ е превзета от Пеевски заради задълженията на Гергов.

Накратко: офшорката„Далии трейдинг“ е използвана за финансиране на задължения на медия шоп„Пиеро“ и „Пиеро 97“ към бТВ. Като обезпечение по финансирането Красимир Гергов е предоставил като залог фирмата Топ Тон (Холандия), която към онзи момент е притежавала 6% от бТВ , както и акциите на„Пиеро“.

След фалирането на Корпоративна банка Далии трейдинг не е могла да си търси правата. Естествено нито по сметки на Далии, нито в банката са постъпили каквито и да било суми.

Над мътилката от сложни схеми изплуват няколко основни положения.

1. Въпросната офшорка, в която прокуратурата се фокусира, е ползвана за финансиране и в това няма нищо незаконно. Още повече, че финансирането е ставало по банков път през КТБ, което опровергава „прането на пари“.

2. Офшорката не е била средство за източване, а за финансиране.

3. Очевидно е, че ако някой е злоупотребил с договорите, то това са Пеевски, Ангелов и Гергов, а не Цветан Василев, да не говорим за Елена Йончева.

4. Ясно е също, че след погрома над КТБ Пеевски е направил с чужда пита помен. Вместо държейки оригиналите (неизвестно защо те са при адв. Ангелов, а не у Василев, след като уж той бил собственика) и „борейки“ се за интересите на кредиторите, са върнали залога на акциите към Гергов или е възможно дори да са се договорили с акционера на бТВ – СМЕ, срещу което са се облажили със сградата на телевизията, която са купили за 2,8 млн евро, при положение, че тя струва поне пет пъти повече. Всеки може да сметне колко струват 20 000 кв м напълно застроена площ по средна цена около 1000 евро за квадрат.

От което следват няколко въпроса, на които прокуратурата трябва да отговори, и ако се затруднява, което е очевидно, да попита тримата юнаци – Пеевски, Ангелов и Гергов – със „златната ябълка“.

1. Погасен ли е и как кредитът на Пиеро към банката?

2. Има ли връзка сделката на фирма на Пеевски за покупка на новата сграда на бТВ по силно занижена цена с опрощаването на дълговете на „Пиеро“ и Топ Тон съответно към банката и Далии трейдинг?

3. Има ли връзка това опрощаване на гърба на КТБ с  политиката, провеждана от ръководството на бТВ?

4. Ще извърши ли изземване от кантората на адв. Ангелов прокуратурата, за да се сдобие с оригиналите на въпросните сделки? (Естествено, че Ангелов не ги държи там, но може да погледнат и в х-л „Берлин“ за всеки случай…)

5. Ще влязат ли ДАНС и прокуратурта в бТВ, за да открият договорите и драфта към анекса със собственика на бТВ, парафиран и от Гергов?

6. Ще се разровят ли прокуратурата, ДАНС и НАП в сделката, чрез която Пеевски придобива новата сграда на бТВ, за да се види на каква цена? Да проверят също и произхода на парите, с които са платили.

7. Усеща ли прокуратурата, че скандалът се разраства и е много вероятно да стане международен?

8. Усеща ли прокуратурата, че ако действително има пране на пари, то вероятно може да е свързано с действията на Пеевски, Гергов и Ангелов?

9. Има ли недосегаеми за правосъдието и влизат ли в този списък Пеевски, Гергов и Ангелов?

10. Колко пъти се е срещал и разговарял с Пеевски главният прокурор Сотир Цацаров?

Припомняме, че по закон прокуратурата събира доказателства не само за повдигане на обвинение, но и такива, които оневиняват обвинения. Това у нас никога не се е спазвало. Защо?

Фрог нюз

1 коментар

  1. Венко Венков каза:

    Колко ли самолета F16 трябва да платим, за да попречим на „Магнитски“, да влезе в кочината!!!???

    , за да спрем „Магнитски“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране