15.01.2019 | 7:44
Софиянски: Как пенсионер ще живее със 170 евро в еврозоната
България е в пълен икономически застой от 1 януари 2007 година

Политиката на излишъка е изключително вредна – дават се пари в края на годината, които не генерират адекватен, реален Брутен вътрешен продукт. Това каза бившият служебен премиер Стефан Софиянски пред БНТ. Според него ако тези пари бъдат разпределени равномерно през годината, ще се свърши повече работа, но за това се изисква една много по-дългосрочна стратегия.

Софиянски коментира икономическото състояние на страната ни и перспективата да бъдем приети в еврозоната. Той отбеляза, че България не е подготвена за влизане в Еврозоната заради слабото ни икономическо развитие.

„Икономиката трябва да бъде буфер при въвеждането на еврото, защото няма как да минем без сътресения. Пенсионер с нормална пенсия 350 лв, как ще живее той със 170 евро в Европа? Икономиката трябва да има много по-силен растеж, да поеме удара, радикално да се качат пенсиите и тя да поеме сътресенията“, посочи бившият кмет на София.

По думите му България е в пълен икономически застой от 1 януари 2007 година, благодарение на левите правителства на Станишев, Борисов и частично Орешарски.

„Много съм изненадан, че липсва амбиция в това правителство да мръдне. Ние сме единствената държава в Европа, чиито БВП, тоест всичко, което тя произвежда, е под 10 000 евро на глава от населението. За мен некадърността е по-страшна от корупцията“, добави Стефан Софиянски.

Той е категоричен, че страната има нужда от нов социален и политически проект, за да бъде изградена като една модерна европейска държава.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране