20.12.2012 | 20:02
ГЕРБ направи Сотир Цацаров главен прокурор
Той не притежава необходимите морални качества за поста, заяви Калин Калпакчиев

Очаквано Висшият съдебен съвет избра Сотир Цацаров за главен прокурор на България. За кандидатурата на Цацаров, който досега бе председател на Окръжния съд в Пловдив, гласуваха 18 от членовете на ВСС. Трима бяха „против“ и трима се въздържаха.

Според правилата за избор на главен прокурор, ако един кандидат получи над 17 от гласовете на членовете на ВСС, той бива избран и останалите кандидатури не се гласуват.  „Чувствам се уморен и благодаря на колегите, които ми гласуваха доверие.  На практика решението на ВСС представлява предложение до президента на републиката.  Оттук нататък нещата с в ръцете на държавния глава“, заяви Цацаров  след обявяването на резултатите от вота.

Малко преди гласуването избухна истински словесен скандал.  Изказване на члена на Съвета Калин Калпакчиев, което той представи като становище на  Етичната комисия, предизвика истински шок и изостри дебата сред магистратите.   Според Калпакчиев събраните факти за Сотир Цацаров показвали, че той не притежава необходимите морални качества за поста главен прокурор. Цацаров и съпругата му са нагласили данъчни оценки за имотите и са платили реалния данък, едва когато му се е наложило да си извади документи за имотното състояние. Според Калпакчиев Цацаров има обвързаности с хора, от най- високите етажи на властта, получавал е награди от МВР и това издава някакви бъдещи зависимости. Още по-тревожен е фактът, че Цацаров се е бил запознал с материалите по делото срещу министър Цветан Цветанов, където съдия Тодорова водеше в неговия съд.

Калпакчиев изрази съмнения и за професионалните качества на Цацаров, позовавайки се на казуса  “Максим Савов”, който неоснователно и за дребна, но не доказана кражба, бе държан месеци в арести, а сега Савов съди България в Страсбург.

Другият скандал, при това очакван, беше, че министърът на правосъдието Диана Ковачева, която председателства Съвета, но няма право на глас, не даде възможност да се проведе гласуване за останалите двама кандидати – Борислав Сарафов и Галина Тонева.  Всеки от тях бе издигнат от по петима членове на съвета.  Хората, които не подкрепиха Цацаров на първия тур обаче бяха едва шестима. Самият той пък влезе в заседателната зала на съвета и започна да дава интервю за БНТ веднага, след като Ковачева сложи край на гласуването.

Още преди половин година в политическите и юридически среди се знаеше, че именно Сотир Цацаров ще седне в стола на Борис Велчев. Изборът му изненада единствено с това, че стана още на първото гласуване. Очакваше се, че ВСС поне ще изиграе театър и ще има балотаж.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране