06.12.2012 | 18:08
Станишев: ГЕРБ действа на принципа „разделяй и владей“
ГЕРБ притиска, рекетира, мачка и гази всеки, който си отстоява исканията, смятат социалистите
Снимка: БСП

„Ситуацията в българското земеделие е драматична”, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по време на срещата на депутати и членове на ръководството на партията с представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Според Станишев управляващите действат на принципа „разделяй и владей”, противопоставят отделните отрасли в сектора, с което прикриват липсата на визия и държавна политика.

Лидерът на БСП изтъкна, че властта е много популистка, действа от ден за ден, докато при предишното управление имаше предсказумеост.  Станишев посочи, че основен принцип на ГЕРБ в управлението е да оказва натиск, рекет, мачкане и газене срещу всеки, който си отстоява исканията. Според председателя на БСП заради „калинките” в земеделието само по Проограмата за развитие на селските райони България е заплашена да загуби безвъзвратно огромни суми, от които се нуждае българското земеделие. „Само европейски средства не могат да заместят липсващата държавна политика”, заяви проф.Светла Бъчварова. „Тези разговори за съжаление не се водят в Министерство на земеделието и храните, тъй като в министерството нямат капацитет да отстояват национални политики”, добави депутатът Пенко Атанасов.

В близо двучасова дискусия между социалистите и зърнопроизводителите бяха представени ангажиментите към сектор земеделие, които са заложени в алтернативния бюджет на социалистите и които БСП ще изпълни при идването си на власт. БСП възнамерява да върне възможността на земеделските производителите да възстановяват акциза за горивото при обработка на земеделски площи. Още в бюджета за 2013 г. социалистите смятат, че е необходимо да се предвидят 50 млн. лв. за пропадналите земеделски площи, както и национални доплащания в размер до 135 млн.лв. В своя управленски проект за земеделието левицата е изготвила и програма за развитие на поливното земеделие, както и създаване на Агенция по земята. БСП предлага още средствата за Селскостопанската академия да се увеличат с 18 млн. лв.

На срещата бяха обсъдени възможностите, които да гарантират на земеделските производители устойчиво развитие на стопанствата им. Дискутирани бяха възможностите за комасация и застраховане на земеделски земи. Беше акцентирано и върху необходимостта да бъдат договорени повече пари от Европейския съюз в следващия финансов период. Представителите на БСП изразиха тревога от срива на българското животновъдство. От Асоциацията алармираха, че през последните три години има сериозно отдръпване на държавата от сектор „Селско стопанство”. Един от проблемите в дейността им е липсата на закон за браншовите организации.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране