02.02.2019 | 0:37
Тестовете за грип свършват
Лекарите ще поставят диагноза по собствена преценка
Болните от грип тази година са по-малко в сравнение с миналата, но с по-тежки усложнения, отчитат от Националния център по заразни и паразитни болести. Същевременно бързите тестове за изследване на грип се изчерпват в лекарските кабинети, съобщи бТВ.Сияна посещава лекар заради силната си кашлица. За бързия тест за грип на цена 30 лева баща ѝ досега не е чувал. Ще може да се възползва от него обаче по-нататък, защото комплектите за изследване в поликлиниката са пред изчерпване.

Д-р Николай Николов от Хасково е с 30-годишен стаж като педиатър и разчита на опита си. Казва, че тестът може да даде фалшив положителен или отрицателен резултат.

Данните за болни от грип, подадени от избрани лични лекари в България, са основата, на която се обявява грипна епидемия. Повечето пъти диагнозата е преценка на лекаря. Има и други фактори.

„Отсъствие от училище, търсене на спешна помощ, колко хора чакат пред кабинетите на общопрактикуващите лекари”, поясни д-р Ангел Кунчев.Да се докаже грипно заболяване може и в националната референтна лаборатория – безплатно, но по-бавно, защото пробите се взимат от личните лекари и болниците.

От началото на грипния сезон са изследвани 1190 пациенти, а при 40% са доказани грипни вируси.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране