12.09.2019 | 13:41
ТЕЦ „Брикел” ще инсталира станция, която да замерва въздуха и да информира гражданите за качеството му
Съоръжението ще се бъде в центъра на Гълъбово, съобщи директорът на дружеството Янилин Павлов
Янилин Павлов

„ТЕЦ „Брикел” ще закупим специална апаратура, която да измерва атмосферния въздух с цел всички да следят състоянието му. Станцията ще бъде монтирана в центъра на Община Гълъбово.” Това заяви директорът на ТЕЦ „Брикел” Янилин Павлов. Той посочи, че с разрешение на компетентните институции в периода между 28 юли и 21 август тази година ТЕЦ „Брикел“ експериментално е изгорил 17 000 тона RDF (неопасни битови отпадъци) и почти двойно количество слама, примесени с въглища.

“Експериментът в „Брикел“ е извършен с цел търсене на алтернативно на въглищата гориво. На 21 август по наше желание и във връзка с високите температури, характерни за сезона, сме го преустановили, макар че сме имали разрешение за по-дълго време. За това наше решението също сме уведомили всички институции”, посочва Павлов.

„До 25 септември ще изпълним всички предписания на РИОСВ Стара Загора, включително и ще премахнем от площадките си сламата и битовите отпадъци.”, подчерта директорът на ТЕЦ „Брикел” и допълва, че вече са започнали работа по указанията на РИОСВ Стара Загора, за да прrключат в срок. „Нашето Дружество стриктно спазва изискванията на компетентните институции и за това и този път ще бъдем отговорни, но продължаваме да твърдим, че при всяко едно измерване до сега, не са констатирани превишения на допустимите стойности, включително и на последните две извършени през август месец.”, категоричен бе Павлов и отново напомни, че те са едно от най-проверяваните Предприятия и че са докладвали всяко едно тяхно действие на РИОСВ Стара Загора и на МОСВ.

„Считаме, че сме намесени в престоящата кампания за местни избори и политичиеските партии си мерят на наш гръб силите. Наложена ни е най-крайната мярка наказание от РИОСВ Стара Загора, а за такъв тип нарушение, което те казва, че са установили, следва да бъдат предприети мерки от типа административна глоба и на дружеството да бъде направено предписание да се прекратят тези дейности.”, обясни Павлов. По думите му действията на институциите ще доведат до големи загуби за предприятието. „Решенията им ще лишат хората от възможността да използват жизнено важните за тях брикети за отопление. ТЕЦ „Брикел“ е заставена да спре своята дейност, което означава, че ще бъде спряно топлоподаването към абонатите на община Гълъбово”, заявява директорът на ТЕЦ „Брикел”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране