29.10.2018 | 11:07
Тежки загуби за Меркел на изборите в Хесен
ГСДП получава 20 процента спрямо 30,7 на сто преди пет години
Дясноцентристката партия на германския канцлер Ангела Меркел и социалдемократичният й коалиционен партньор в Берлин понесоха тежки загуби на ключовите регионални избори в неделя в Германия. Оцеляването на правителството й става все по-несигурно, съобщава Франс прес.

Според екзитполовете, направени от обществените телевизионни канали А Ер Де и Цет Де Еф, Християндемократическият съюз (ХДС) на канцлера Меркел получава най-много гласове на регионалните избори в Хесен с 27 до 28 на сто, но този резултат е спад от близо 10 процентни пункта спрямо предишния вот от 2013 година, когато ХДС получи 38,3 на сто.

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) получава 20 процента спрямо 30,7 на сто преди пет години в Хесен, където се намира финансовата столица на Германия, Франкфурт.

Отслабването на позициите на тези две партии, които са управляващи на федерално равнище и са част от „голяма коалиция“, която много трудно бе съставена през март, е лоша новина за Меркел в момент, когато политическите й позиции вече и без това са отслабени, отбелязва АФП.

Това е вторият разочароващ регионален вот за лагера на консерваторите в Германия след изборите в Бавария преди две седмици, на които те изгубиха абсолютното си мнозинство, което имаха от десетилетия.

Заради създалата се ситуация има риск да се разпали дебатът в ХДС за бъдещето на Меркел, която, изглежда, губи популярност след 13 години на власт.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране