16.02.2013 | 18:57
Кирил отпадна от битката за патриарх
Митрополитите Галактион, Гавриил и Неофит бяха номинирани от Светия синод

Русенският митрополит Неофит и Ловчанският митрополит Гавриил бяха избрани днес за кандидати за патриаршеския престол. Вчера Светият Синод избра митрополит Галактион с 10 гласа. За избирането на Неофит и Гавриил бе приложена „нова математика“ – стигнаха им по 9 гласа.

По обяд митрополит Йосиф коментира притеснен, че, ако изборът не бъде направен, има вероятност съборът за избор на патриарх, насрочен за 24 февруари, да се провали. „Както вървим, аз съм разочарован, може и това да се случи. Разруха”, заяви той. Пред БНТ минути след като оповести края на избора, митрополит Йосиф заяви, че в крайна сметка владиците са решили да променят регламента и да приемат, че изискваните по устав две трети от гласовете на членовете на Светия Синод са не десет, а девет.

„Две трети от 14 митрополити, не са десет гласа, а са девет гласа и една трета, и така се закръглят към девет гласа“, обясни как е било взето решението за днешния избор на двамата митрополити, митрополит Йосиф. Той увери, че Митрополит Неофит и митрополит Гавриил са били избрани редовно и канонично. Всички присъствали 13 митрополити на днешния избор бяха съгласни с „тази нова математика“ и подписаха акта за избора, увери Американският митрополит.

Настоящият наместник на църквата – Варненският митрополит Кирил, отпаднал от надпреварата, защото е събирал между 4 и 7 гласа в различните турове. Това е първият случай в историята, когато временният патриарх не попада в листата за избор на глава на църквата. Вчера архиереите не успяха да излъчат три номинации и беше прекратено вечерта. До патовата ситуация се стигна след невъзможността от 16 тура повече от един от митрополитите да събере нужните 10 архиерейски гласа, за да участва в битката за поста.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране