29.11.2012 | 10:45
Турция не се отказва от АЕЦ до границата ни
Строителството на газовата връзка между двете страни започва до дни
МИГNews

Турция не се е отказала от идеята да стои атомна централа до границата с България в района на селището Инеада срещу Резово. Това стана ясно от думите на държавния глава Абдуллах Гюл. „Турция в известна степен е енергийно зависима страна. Обсъждаме няколко проекта в областта на ядрената енергетика и газовите връзки. Те ще бъдат съобразени с екологичните изисквания“, увери Гюл. „Инеада е на дневен ред, очакваме повече информация и решение“, коментира и българският президент Росен Плевнелиев по време на съвместната пресконференция с турския му колега.

„Турция няма да остане безучастна, ако България има нужда от енергийни източници“, увери също турският президент. Двамата са обсъдили и темата за връзката между газовите системи на двете страни. „Интерконекторът България-Турция е от стратегическо значение за нас и скоро ще започне изграждането му“, обяви Плевнелиев.  Въпросът за турските енергийни проекти в близост до българската граница е бил разискван и на обяда на българския президент с турския премиер Реджеп Ердоган. Той е обяснил, че има и алтернативен частен проект за топлоелектрическа централа и пристанище за въглища в Инеада. Президентът Плевнелиев е изразил мнение, че и това ще има негативно отражение върху туризма в региона.

Плевнелиев и придружаващата го делегация, в която са министърът на културата Вежди Рашидов и колегата му от образователното ведомство Сергей Игнатов, сутринта бяха посрещнати с 21 топовни салюта в двореца „Чанкая“ в Анкара. Повече от два часа продължи срещата на „четири очи“ между двамата президенти и пленарните разговори между официалните делегации.  След тях президентът на България сподели, че Абдуллах Гюл първи го поздравил, като спечелил вота за „Дондуков“ 2 и увери, че няма да забрави това. „България подкрепя европейската перспектива пред Турция“, увери колегата си Плевнелиев. Той обяви, че турски компании са готови да инвестират в областта на телекомуникациите, а основните интереси на южната ни съседка били в строителството на пътища, жп линии и в енергетиката. Конкретни проекти, по които ще работят двете държави, не бяха назовани.

Заради просветния министър Сергей Игнатов се наложи да бъде променено менюто на работния обяд, който министър-председателят на Турция Реджеп Ердоган даде за официалната ни делегация. Оказа се, че Игнатов е вегетарианец, който обаче не се отказвал от риба. Затова в последния момент печеното агнешко бе заменено с лаврак на скара, полят с отбрана селекция бели и червени вина.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране