11.06.2019 | 0:39
„Турски поток“ е пред провал
Саудитците обжалват решението за газопровода и спират процеса

„Турски поток“ е пред провал заради иск от саудитската компания „Аркад“, която първо спечели търга за строителството на газопровода, но до подписването на договор с нея така и не се стигна. Концернът обжалва решението на възложителя.

Жалбата пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е публикувана на 6 юни. Това е рамките на срока за обжалване по закон. Все още няма данни да е започнало производство от антимонополната комисия. В жалбата, чийто текст все още не е достъпен, няма искане за временно спиране на процедурата.

Самата тя обаче поставя под въпрос дали трасето би било готово до края на 2019 г., какъвто е амбициозният план на „Булгартрансгаз“ и държавата. Става дума за близо 500 км. газопроводна мрежа.

В края на май от „Булгартрансгаз“ обявиха, че декласират „Аркад“ и пристъпват към сключване на договор с втория допуснат кандидат в обществената поръчка. Това е консорциумът „Газово развитие и разширение в България“ между италианските компании „Бонатти С.П.А.“, „Макс Щрайхер С.П.А.“ и „Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л.“ – клон България. Интересна е третата фирма, която според Търговския регистър е регистрирана в България в началото на януари 2019 г. и е с предмет на дейност „Проектиране, техническо консултиране и строителство на газопровод в България и експлоатация и управление на този проект; b. Други инвестиционни и търговски сделки и дейности; и c. Всякакви други дейности, които не са забранени от закона“. Неин представител е руският гражданин Aндрей Владимирович Пархомчук. Компанията майка е регистрирана в Люксембург. Българският клон обаче изглежда специално създаден за търга на „Булгартрансгаз“ с оглед на регистрацията, направена след обявяването на поръчката и предмета на дейност. Това е т.нар. руска връзка в консорциума.

Решението за подмяната на изпълнителя на „Турски поток“ през България от 28 май казва, че от „Аркад“ не са придвижили в срок документите за подписване на договор за изпълнение на проекта. Твърди се, че след дълга кореспонденция между двете страни и искане за промени в договора от страна на компанията не е постигнато споразумение, а сроковете са изтекли. Водена е кореспонденция между избрания изпълнител на търга и „Булгартрансгаз“, имало е и няколко срещи, но в крайна сметка на 27 май се разбира, че валидността на офертата на арабите е изтекла и договор не може да се подпише. Отхвърлени са и исканията за промяна на клаузи преди това.

Докато текат разговорите с „Аркад“, на 17 май останалият на второ място при търга консорциум „Газово развитие и разширение в България“, който не обжалва загубата си, по собствено желание и усмотрение праща писмо на „Булгартрансгаз“. В него се обяснява как според достъпната информация договор със спечелилия търга не е подписан в едномесечен срок. В резултат обединението обявява, че подновява валидността на офертата си и заедно с това прави 31.5% отстъпка от обявената цена. Именно твърде високата оферта бе обявена като причина да бъдат предпочетени саудитците.

В новата си оферта свързаният с Русия консорциум предлага цена за проекта от 1,1 млрд. евро вместо първоначалната 1,6 млрд. евро. Новата сума е същата като предложената от „Аркад“.

Макар да става дума за промяна в ценовата оферта, от „Булгартрансгаз“ обясняват, че това не противоречи на Закона за обществените поръчки, тъй като не влияе на класирането и не изменя параметрите на проекта. Въпреки че именно цената бе причина за отстраняването на „Газово развитие и разширение в България“ през април.

 

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Аркад са коректни играчи, имат голям опит в стоителството на петроло/газопроводи.
    Кой в Българската Оценъчна Комисия на Търговете е не-етичен/и играч/и и предоставя вътрешна секретна търгова информация на друга трета участваща в Търга Фирма с коята е свързан или повлиян дали финансово, политчески или роднинско/приятелски?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране