17.12.2012 | 20:50
Учени атакуват дипломата на анголския „професор“Гюров
Заведена е жалба във Върховния административен съд
Снимка: Фонд "Научни изследвания"

Учени от Софийския университет и Българската академия на науките са завели жалба във Върховния административен съд, с която оспорват професорската титла на Рангел Гюров. Това съобщи Виктор Атанасов от Физическия факултет в СУ на втория протест на учените срещу опорочения конкурс за научни проекти.

Рангел Гюров има професорска титла от Ангола, а след завръщането си в България е назначен за „извънреден професор“ в Нов България университет, където ректор бе сегашният министър на образованието и науката  Сергей Игнатов.  Според правилника на фонда обаче те трябва да са хабилитирани лица. Атанасов обясни, че решението на съда е единственият начин да бъде освободено сегашното ръководство на фонда и да се обявят решенията му за нищожни. Според младите учени може да се говори за корупция, толерирана на най-високо равнище.

Над 300 млади учени и преподаватели скандираха „Оставка“ и „Мафия“ пред сградите на просветното министерство и президентството. „За българска наука не ви пука“, „Искаме наука, не искаме боклука“, скандираха още протестиращите. По мегафона организаторите съобщиха мобилния номер на премиера Бойко Борисов, който по същото време имаше официални срещи в Гърция, и призоваха всички да изпратят есемеси с призив „прекратете кражбите във фонда и безобразията на Игнатов“. Самият Игнатов коментира, че оставката му няма да реши проблемите във фонда.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране