16.11.2018 | 19:31
Валери Симеонов подаде оставка!
Като причини той обяви "продължаващата медийна кампания"

Вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка.  За оставката на Симеонов настоява протестът на майките на деца с увреждания, който продължава вече близо 30 дни. Протестът започна заради изказването на Симеонов за „кресливи жени“ с „уж болни деца“ по адрес на майките на деца с увреждания.

Под политически натиск Симеонов половинчато се извини на майките, но те отказаха да приемат извинението му и се зарекоха да протестират, докато той не подаде оставка. Премиерът Бойко Борисов пък обяви, че не може да отстрани Симеонов, защото така ще падне правителството.

В същото време БСП и ДПС поставиха ултиматум на управляващото мнозинство в парламента, че няма да се регистрират в Народното събрание, докато вицепремиерът не подаде оставка. Заради решението им на няколко пъти не се проведоха заседания.

На извънреден брифинг Симеонов потвърди, че е подал оставка, като обясни, че това е негово лично решение, което е взел следобед и го е съгласувал с коалиционните си партньори и основно с лидера на ВМРО Красимир Каракачанов.

Като причини за оставката Симеонов обяви „продължаващата медийна кампания, особено в последните два дена, като продължение на кампанията, която беше проведена спрямо мен“.  Той допълни, че тази медийна кампания, от която са се възползвали и редица политически сили, вече се е прехвърлила и върху депутати от неговата партия НФСБ, като това включвало частично публикуване на изявления и вадене на думи от контекста, както според него се е случило и с думите му по адрес на майките на деца с увреждания.

По думите му обаче тази кампания вече „удря върху рейтинга на правителството“ и става въпрос вече не за неговата личност, а за управлението на държавата, затова той не може да си позволи „да тежи като камък“.

„Не ми е детската мечта да съм вицепремиер, станах, защото така поискаха моите партньори, не ми е самоцел, не съм си и помислял, че човек може да влиза във властта, за да си вади облаги“, каза още Симеонов.

Той подчерта още, че с оставката си цели „да лиши частично протестите от тяхното основание“ и след нея ще се види дали те ще продължат и с какво основание. Симеонов заяви, че не е приет добре от медийното пространство, защото смятал, че човек трябва да е честен в изказванията си.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране