30.01.2013 | 21:09
Вирус порази 16 000 потребители във Facebook
PokerAgent е специализиран да краде имена и пароли

Открит е нов компютърен вирус, специализиран да краде имена и пароли на Facebook потребители, съобщиха от компанията за антивирусни защити ESET. Кодът, озаглавен PokerAgent, е засегнал над 16 000 души, чиито акаунти в социалната мрежа са компрометирани. Вирусът има и още една функция – той може да разпознава потребителите, играещи онлайн играта Texas HoldEm Poker (в случай, че засегнатият използва това приложение).

Атаката се разпространява предимно в Израел. По данни на AppData, Texas HoldEm Poker има над 35 млн. активни потребители всеки месец. Изследването на „троянския кон“ започва в началото на 2012 г. Разследване, направено съвместно с полицията и местния „Отдел за спешни действия в областта на информационната сигурност“ (CERT) е причина първата официална информация за вируса да се появи сега.

Създателят на зловредния код е използвал вируса, за да се сдобие с потребителското име и паролата за Facebook на неподозиращите жертви, постиженията им в Texas HoldEm Poker (ако е имало такива), както и за евентуално въведената информация за кредитни карти в профила на заразените потребители. Играчите на Texas HoldEm Poker могат да купуват допълнителни кредити с реални пари, за да продължат участието си в играта. Това става или чрез кредитна карта, или чрез сметка в системата за електронни разплащания PayPal.

За кражбата на потребителските имена и пароли е използвана „армия“ от 800 заразени и контролирани от атакуващите компютри. Тези машини са изпълнявани команди, подавани директно от контролния сървър. Заразените компютри са получавали команди да използват вече откраднатата от потребителите информация. След успешно влизане с данните, те са използвани допълнително за установяване на постигнатите от всеки човек резултати в Texas HoldEm Poker, както и за всички кредитни карти, запазени от потребителя в акаунта му.

В случай, че липсват данни за кредитна карта или пък ниски постижения в играта, засегнатият профил е използван за разпространяване на линк към фишинг сайт. Той е създаден с цел да подмами пряко или косвено потребителите към сайт, наподобяващ визуално началната страница на Facebook. И съответно – примамените жертви да предоставят доброволно на хакера собствените си данни за влизане в социалната мрежа.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране