23.01.2020 | 14:23
Владислав Горанов взима хазарта на ръчно управление
В момента ДКХ се проверява от Държавна агенция за финансова инспекция и прокуратурата заради сигналите за скандално занижаване на таксите

Финансовото министерство публикува на сайта си проект на закон за създаване на Национална агенция по хазарта (НАХ), с който се предлага промяна във формата и организацията на сегашния хазартен регулатор – Държавната комисия по хазарта.

Поредната законодателна инициатива в този сектор се случва на фона на внесен от Обединените патриоти проект за промени в Закона за хазарта, с които се цели отнемане на лицензите на частните организатори на лотарийни игри и преминаването на тази дейност изцяло в държавния Български спортен тотализатор.

Още преди седмица финансовият министър Владислав Горанов обяви намерението на правителството да преструктурира Държавната комисия по хазарта от колективен в едноличен орган, защото сега се размивала отговорността. Горанов призна, че в дейността си комисията е допуснала много грешки.

В момента ДКХ се проверява от Държавна агенция за финансова инспекция и прокуратурата заради сигналите за скандално занижаване на таксите, които събира от частните оператори на лотарийни игри. За последните пет години те са си спестили поне 210 млн. лв. от по-различното формиране на базата за облагане в сравнение с държавното тото, заяви шефът на АДФИ Георги Начев преди ден.

В проектозакона са разписани детайлно функциите, правомощията и структурата на новата Национална агенция по хазарта. Предвижда се тя да бъде специализиран държавен орган към министъра на финансите, който изпълнява държавната политика в областта на хазарта и свързаните с него дейности.

В момента комисията се ръководи от председател, назначен от финансовия министър, а нейните членове се определят на квотен принцип от няколко министерства.

Водеща цел на предложените промени е чрез премахването на комисията като колегиален орган и заместването й с едноличен такъв в лицето на изпълнителния директор на агенцията, да се осигурят подобряване на работните процеси, бързи процедури и персонализиране на отговорността при вземане на законосъобразни решения, пише в мотивите към законопроекта.

Новата агенция освен изпълнителен директор, ще има заместник-изпълнителни директори, директори на дирекции, началници на отдели и сектори, главни експерти, старши експерти, младши експерти, инспектори и т.н.

Заместниците също ще се назначават отново от министъра на финансите. Изпълнителният директор вече ще има повече отговорности, които сега бяха делегирани на повече служители в Комисията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране