15.11.2018 | 14:53
„Всичко е точно“: искра от печка взривила Хитрино
По същото дело зам. главен прокурор реши, че машинистите са "двама убийци"

Днес на съдебно заседание за жп катастрофата в „Хитрино“  стана ясно, че контактната мрежа не е причина за въпламеняването на изтеклия при влаковата катастрофа на 10 декември 2016 г. газ. Взривът е станал от 3 до 5 минути след излизането на влака от релсите.

Другият извод, който правят експертите е, че източникът на запалването е горяща печка близо до жп линиите. Защитата поиска експертизата да не се приема, защото не се основава на обективни данни, но съдът отхвърли иска.

Според протестите на адвокатите експертизата не е обективна, не почива на обективни данни и обстоятелства, направените изчисления и определените стойности не са по несъмнени данни, а изложените данни и обстоятелства не могат да служат за нуждите на настоящия процес, пише „Фокус“. Съдът обаче прие, че не са налице основания заключенията на експертизата да не бъдат приети към сегашния момент. „Нейната цел е била да съобрази новопостъпили, несъобразени при предходната експертиза обстоятелства, на които допълнителната е отговорила“, решиха магистратите.

Така днес Шуменският окръжен съд прие въпросната допълнителна пожаро-техническа експертиза за инцидента, при който загинаха седем и бяха ранени 29 души, а възстановяването на селото все още е обект на спорове и скандали.

Около трагичния инцидент бъка от съмнително поведение на държавата в лицето на разследващите. От частния превозвач „Булмаркет“ – чиято бе катастрофиралата композиция, поръчаха и разпространиха своя експертиза, според която релсите са виновни за излитането на влака от железния път и съответно последвалия взрив, в резултат на пробиване на цистерна с пропан-бутан и пропилен.

Един от детайлите, свързан с разследването, бе, че следователят от НСлС Страхил Каменички заведе гражданско дело през 2017 г., а общо девет следователи подписаха безпрецедентен сигнал срещу зам. главния прокурор Борислав Сарафов. Сарафов неизвестно защо се появил на заседание на екипа в Шумен, който разследва инцидента. Той започнал да обижда следователите, като им казал, че цяла България знае, че те са безделници и деквалифицирани и мислят само за ишиас и лумбаго.

Обърнал се към Страхил Каменички и му казал, че има заешко сърце, тъй като не бил повдигнал обвинение на „двама убийци“, визирайки машинистите на злополучния влак. Така Сарафов явно е подсетил следователите и наблюдаващия прокурор кой в крайна сметка е виновен за катастрофата. Нищо че самите машинисти към дадения момент са в тежко психическо и здравословно състояние.

След което Борислав Сарафов стана… директор на Каменички и колегите му, като оглави по предложение на Сотир Цацаров Националната следствена служба. Остана и зам. главен прокурор по разследването. Паралелно по случая „Хитрино“ в София текат 30 граждански дела от пострадали.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране