06.02.2020 | 23:48
ВСС пита САЩ защо са нарочили Андон Миталов за корумпиран
Съюзът на съдиите настоява за проверки и незабавна реабилитация, ако е невинен

С 10 гласа „за“ Съдийската колегия на ВСС реши да изиска информация от САЩ по твърденията за „корупционни действия, подкопаващи върховенството на закона“ по отношение на магистрата Андон Миталов, ако има такива. Едва след това, в зависимост от получените данни, колегията ще предприеме някакви стъпки в това отношение. Запитване е отправено до Държавния департамент на САЩ, откъдето идват обвиненията срещу съдията. Информация се очаква и от главния прокурор Иван Гешев, главния съдебен инспектор Теодора Точкова и КПКОНПИ, оглавявана от Сотир Цацаров. В зависимост от данните, които получат, кадровиците могат да защитят доброто име на съдията или да образуват дисциплинарно производство срещу него.

При твърдения, изявления, публикации, сочещи нарушен интегритет на съдебната власт, ние трябва да проучим всички факти и обстоятелства, преди да предприемем каквито и да било действия, посочи Цветинка Пашкунова от ВСС. На въпрос дали не е редно и съдия Миталов да бъде изслушан, шефът на ВКС Лозан Панов отбеляза, че към момента ВСС не е сезиран с каквото и да е искане. „На етап събиране на данни сме. Не виждам пречка после да го поканим на изслушване. И да помолим всички цитирани органи да отговорят по възможно най-бърз начин, важно е не само за съдебната система, но и за всички извън нея“, уточни той.

Съдията, нарочен за корумпиран от САЩ, е в болнични от вчера. Шефката на специализирания съд Мариета Райкова отбеляза, че Миталов се ползва с добро име и новината била изненада и разочарование за всички. Тя е отправила към прокуратурата 2 питания – има ли образувано досъдебно производство срещу Миталов и представени ли са доказателства от американска страна.

Съюзът на съдиите в България също излезе със становище. „Не ни е известно срещу Миталов да се води наказателно производство, той не е отстранен от длъжност и към момента се ползва от всички права на магистрат съгласно българското законодателство, включително функционален имунитет при изпълнение на служебните му задължения. Публичното разпространяване на твърдения за извършено от съдия Миталов престъпление оказват негативно въздействие както върху професионалната му репутация, така и върху престижа на съдебната власт. Поради това тези твърдения трябва да бъдат незабавно проверени от компетентните български власти“, категорични са съдиите. В случай че доказателства за нарушения не бъдат открити, от ССБ настояват съдия Миталов да бъде публично реабилитиран.

1 коментар

  1. Иван каза:

    Това действие на Щатите не е ли намеса в независимата ни съдебна власт?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране