23.01.2020 | 19:38
Язовир „Студена“ ще стигне мъртвия обем до 10-15 дни
Заради голяма авария във водопровода градът остава съвсем без вода

Метър и половина от водното ниво остават до „мъртвия обем“ на язовир „Студена“, при това потребление той ще бъде достигнат до 10-15 дни, заяви новият управител на ВиК-Перник инж. Борислав Иванов пред БНТ. 3,5 млн. кубически метра е обемът на водата в яз. „Студена“ по данни от вчера.

„Хората не трябва да се притесняват, взели сме решение как да може да се пречисти водата, която е от т.нар. „мъртъв обем“. Ремонтът на утаителя, който е в пречиствателната станция, не се случи навреме, затова взехме решение направим своеобразен утаител на самия язовир, като преградим трасето на водата, така че да се получи обем, в който да могат да се утаят частиците, които предизвикват замътяването. Това ще бъде направено в рамките на два дни“, обясни Иванов.

Според него няма законово обоснование, за да бъдат дадени компенсации на хората. Водата от пречиствателната станция била с добри параметри.

Обмисля се вариант да бъда възстановен водопроводът за промишлени нужди от яз. „Темелково“, каза още инж. Борислав Иванов. Все още се правят проучвания, около 300 метра от тръбата ги няма, амортизациите също били големи.

Голяма авария по довеждащия водопровод от пречиствателната станция за питейни води в Перник оставя голяма част от града без никаква вода днес, предаде БНТ. Заради аварията е променен графикът на водния режим в засегнатите райони. Тя е в квартал „Железни заводи“. За по-бързото отстраняване на аварията работят екипи от Перник и София. Аварийните дейности ще нарушат водоподаването на Перник, ЦГЧ, кв. „Твърди ливади“, кв. „Могиличе“, някои части на кв. „Иван Пашов“, кв. „Рудничар“, кв. „Ралица“, кв. „Драгановец“, кв. „Проучване“, кв. „Каменина“, кв. „Клепало“, кв. „Радина чешма“, кв. „Стара чешма“, селата Дивотино, Мещица, Витановци, Богданов дол, Лесковец, Черна гора, Ярджиловци и град Батановци.

„Аварията е доста сериозна, на единия от двата главни водопровода. Засегната е централната градска част и няколко населени места. При постоянното спиране на водата авариите са се увеличили драстично“, каза шефът на ВиК-Перник инж. Борислав Иванов.

Днес проблеми с водоснабдяването ще има и в Асеновград. Заради авариен ремонт на водопровод днес без вода ще бъдат кварталите западно от река Чая, живеещите край автогарата и жп гарата в града, както и тези в района на стадиона, съобщи БНТ. Ремонтът обхваща 70-метров водопровод. Ще бъде подменена старата етернитова тръба и ще се премести съоръжението, което преминава през двора на една от детските градини, която беше наводнена по новогодишните празници заради спукан водопровод.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране