10.09.2019 | 10:32
Юрий Борисов: Обвиненията в шпионаж са нелепи
Съветът на Федерацията на Русия: Москва ще защитава преследваните русофили в България

Искам факт, който навежда за мисълта за шпионска дейност. /…/ Толкова са нелепи обвиненията в шпионаж, че аз нямам никаква нужда от адвокатска защита. Мога да се защитавам сам. Това каза бившият главен редактор на вестник „Дума” Юрий Борисов в ефира на „Здравей, България” на Нова тв. В понеделник Борисов беше отведен за разпит по разследване за шпионаж. По-късно вечерта той беше освободен без обвинение, а от държавното следствие съобщиха, че е бил разпитван като свидетел.„Това обвинение е много тежко. Три разпита, общо 4 часа, никой не ми предложи да коментирам факти”, добави той. Според него часове наред го питали единствено: „получавали ли сте пари, давали ли сте информация“. Бяха показани и следите от белезниците, с които е бил воден.

„Мисля, че имаше желание за сплашване. Ген. Леонид Решетников си е един пенсионер. Бивш директор на Института за стратегически изследвания на Русия към президента. Познаваме се във връзка с дейността на движение „Русофили”, във връзка с православни активности. Не мога да разбера, че това познанство е нещо криминално”, каза още Борисов.

Бившият главен редактор на в-к „Дума” обясни, че е разпитван за конкретно проучване, направено между  2011-2014 г.

„Социологическите изследвания не са евтини. Има едно социологическо изследване, което, когато аз бях главен редактор, беше поръчано и платено от фирмата, която издава вестника. Движение „Русофили” има различни дейности. От едни хора се взимат дарения за паметници, от други – за изучаване на руски езици, трети – за фестивали”, заяви Борисов по повод на финансирането на движението.

По повод на познанството му с Константин Малофеев, Юрий Борисов заяви, че няма информация той да се е интересувал от дейността на движение „Русофили”. „Не съм поддържал никакви контакти с него, но дори и да бях, не знам какво общо има това”, добави той.

„Това, което чувствам е, че това едно сплашване на хора, които ясно изразяват своето неодобрение за външната политика за България, която според мен е папагалска, вредна за България, късогледа и не може да доведе до нищо добро”, каза още Борисов.

Вчерашната акция със задържането на бившия депутат и главен редактор на вестник „Дума“ Юрий Борисов и председателя на Движение „Русофили“ Николай Малинов по разследване за шпионаж е свързано с желанието на някои кръгове в България да се предизвика неприязън в българския народ към Русия. Това пък заяви пред БНР Владимир Чучуев, секретар на Национално движение „Русофили“.

Той посочи, че все още няма връзка с председателя на движението Николай Малинов, нито със съпругата му, нито с Милен Чакъров, който е зам.-председател. Те са задържани в Специализираната прокуратура и мисля, че още не са освободени, добави той.

„Мисля си, че няма нищо случайно в тази акция. За мен е необяснимо защо по дело, образувано на 3 юли от Специализираната прокуратура, се взимат действия на 9 септември. Звучи ми нелогично“, коментира Чучуев.

„Става въпрос за предизборни маневри на двама души – Борисов и Гешев“. Това е обяснението за шпионския скандал от вчера на ген. Атанас Атанасов – председател на ДСБ и съпредседател на „Демократична България“, бивш директор на Национална служба „Сигурност“. В предаването „Преди всички“ по БНР той обясни: „Тъй като се очертава Борисов да загуби местните избори, а Гешев се притеснява от това, че се надига протест срещу неговия избор за главен прокурор, тези хора си служат със злоупотреба с власт, за да могат да манипулират общественото мнение. … Това е елементарна акция за задържане на отлива на десни избиратели към ГЕРБ. Тази история е абсолютен кьорфишек. Борбата е за сърцата и умовете на определен кръг хора и то особено на евроатлантически ориентираните на предстоящите избори да подкрепят Борисов. Има много сериозна ерозия в тези среди към ГЕРБ и Борисов“.

Явно тези хора в кръга „Русофили“ обичат Русия, но това не е наказуемо по Наказателния кодекс, подчерта Атанасов и добави: „За да имаме съставомерност на това деяние, тези хора трябва да са приели да се поставят в услуга на Русия като шпиони, което означава, че те трябва да имат достъп до класифицирана информация в България, която да събират и изнасят, а тези хора, които са привиквани или задържани – не знам да имат достъп до такава информация“. Междувременно текат много важни процеси, например „Белене“, отбеляза още той.

Председателят на комисията по международни работи на Съвета на Федерацията на Русия (Сената) Константин Косачев е разтревожен от съобщенията за задържани активни привърженици на приятелските отношения с Русия и заяви, че Москва е готова да ги защитава, включително по обществено-политическа линия, предава в същото време ТАСС, цитирана от Фокус.

От България пристигат крайно притеснителни новини. Серия задържания, разпити и обвинения в „шпионаж“ на група активни привърженици на приятелските отношения с Русия. Познавам отлично много от тези хора“, написа Косачев във „Фейсбук“ във вторник.

Той добави, че заедно с тях парламентаристите са направили много по обществена линия, включително в рамките на Ливадийския форум, който Съветът на Федерацията ежегодно провежда в Крим. „Ще разберем за какво става въпрос и ще ги защитаваме решително. По всички линии – дипломатическа, обществено-политическа и, ако е уместно, юридическа“, подчерта сенаторът.

Освен това той изрази намерението си да поиска изчерпателни оценки на случващото се от международните правозащитници, „занимаващите се с темата за затворниците на съвестта и от съюзническите за България НАТО и Европейски съюз“.

ТАСС отбелязва, че „в понеделник българската полиция задържа секретаря на българското Национално движение „Русофили“, бившият главен редактор на вестник „Дума“ Юрий Борисов по подозрение в шпионаж.

Ако руският шпионлък в България има за авангард бай Енчо Москов, проф. Ваня Добрева, Юрий Борисов и Живко Георгиев, значи руснаците са много зле. Това пък каза лидерът на АБВ Румен Петков в ефира на „Здравей, България“ по Нова телевизия. „Това е повече от нелепо. Първо вчера са отведени по този начин без белезници може би голямата част 10-15 души. Да те отведат с белезници, да ти изтъръшат къщата и късно вечерта да ти кажат : „Абе ти си свидетел“, мисля, че нещата излизат извън възможността да бъдаът коментирани с нормални аргументи и логика. Познавам част от тези хора. Ако руският шпиопнлък в България има за авангард бай Енчо Москов, проф. Ваня Добрева, Юрий Борисов, Живко Георгиев, значи руснаците са много зле. Ама много. Второ, пак казвам тези хора, които изредих познавам. Проф. Ваня Добрева е един много чист човек. Ние може да сме имали с нея политически различия, но тя да бъда привиквана п о този начин сутринта в 7.00 ч. „Ела, че ни трябваш“, Живко Георгиев – някой съмнява ли се в почтеността и лоялността на държавата – мисля, че не“, допълни още Петков.

Румен Петков подчерта, че АБВ е партия, която има нормално отношение към Русия.  Във връзка с фигурата на Решетников, Петков посочи, че това е несериозно. „Първо Решетников е пенсионер. Той няма нито възможностите, нито ресурсите, нито инструментариума да събира информация. Аз въобще не виждам каква е ролята на г-н Решетников тук. Той е една митична фигура, която каквото стане или не стане – абе Решетников е. Тези хора, които са привиквани като свидетели с уклон към обвинение, те нямат достъпа до информация. Работа в полза на чужда ържава. Аз апелирам утре по същия начин в Бояна и ли в Банкя, където е премиерът Борисов да го арестуват. Той преди няколко години направи пълни самопризнания и каза, че като дошла г-жа Клинтън и го натиснала да спре два проекта и той ги спрял. Да арестуват цялото правителство и половината парламент. Какво означава да преведем 1, 2 млрд. за едни невидими самолети, невидими в смисъл, че още го няма заводът, който ще го произвежда. Това не е ли работа в полза на чужда държава. Да сме наясно“, допълни още лидерът на АБВ.

На въпрос с какви данни трябва да разполагат разследващите, за да има обвинение в такова престъпление за национално предателство, Румен Петков отговори: „Ако те имат в ръцете си доказателства за финансови потоци, за предоставяна информация. Хората, които аз изреждам няма откъде да имат информация, за да я предоставят. Ако те имат данни за движение на финансови ресурси, за ангажименти на тези хора да предоставят определен обем информация, да влияят върху българското обществено мнение против интересите на България, да извадят и да ги кажат. Проблемът е, че ние в избори влезем ли или вадим карта на черепите, или събаряме мавзолей, или ритаме паметници. Само не гледаме нашата политика и нашия интерес. Аз затова казах като за Цецко, така и за Цецка. Щом тук ще говорим за чуждо влияние, айде утре премиера при белезниците. При премиера поне имаме самопризнание“, допълни още той.

Според него ако тези арести са новият прочит на 9 септември, не е ясно какво ни очаква. Петков обвърза 9 септември и с декларацията на Външно министерство за изложбата в Руския културно-информационен център. „Намесата на въшно е нелепа. Когато си неграмотен, не знаеш, че Централна и Източна Европа се пише с главна буква, когато си арогантен не е добре. Но когато си вандал в прочита на историята – неграмотен и арогантен – ти си готов министър на външните работи на Бойко Борисов. Нямам предвид никой конкретно, но да направиш цялата тази организация 15 души сутринта в 6.30 да им пратиш тройки да им връчат призовки, при положение, че има канален ред да бъдат връчени тези неща, е да го кажем оригинален прочит на деветосептемврийското утро тази година“, изтъкна още Петков.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране