23.03.2020 | 12:54
За 15 минути правната комисия прегласува извънредния закон, променят текстовете за спекулата и фалшивите новини
Депутатите на практика подкрепиха ветото на президента

Единодушно, с 19 гласа „за“, водещата парламентарна комисия по въпроса със Закона за извънредното положение – правната, подкрепи ветото на президента Радев върху текстовете за спекулата и фалшивите новини, приети с преходни и заключителни разпоредби в закона. Заседанието на депутатите продължи едва 15 минути.

Останалата част от закона обаче бе одобрена повторно, а в закона е записано, че ще влезе в сила от 13 март, т.е. от началото на едномесечното извънредно положение.

Общо 13 закона се променят през Закона за мерките при извънредно положение. Вчера президентът Румен Радев наложи вето на част от текстовете, свързани с налагането на таван на цените и предвиждането на тежки санкции и дори затвор за разпространение на „невярна информация“, свързани с коронавируса.

От страна на БСП, депутатът Крум Зарков заяви, че социалистите ще подкрепят изцяло ветото на президента – и за т.нар. фалшиви новини, и за спекулата. Той обеща, че БСП скоро ще внесе нови предложения специално за спекулата и подчерта, че левицата няма да позволи някой да печели на гърба на хорското страдание.

Зарков уточни, че дотук се стигнало заради „изнасилената процедура“ . От името на ДПС, Йордан Цонев заяви, че ДПС ще подкрепи ветото.

За двадесет и пет минути депутатите разгледаха закона, за да може по-късно той да влезе в пленарната зала.

Извънредно пленарно заседание на Народното събрание ще се проведе по-късно днес. В дневния ред на народните представители има една единствена точка – частичното вето на Румен Радев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране