24.01.2019 | 10:38
За евровота: Марешки се коалира със сателити на ГЕРБ и ромски тартор, Сидеров ухажва близкия до Пеевски Бареков
Отцепникът от "БСП за България" Спас Панчев и лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев са в напреднали преговори с "Воля"

Отцепникът от „БСП за България” Спас Панчев ще се коалира с Веселин Марешки, научи „Флагман”.
Партията на Панчев – Земеделски съюз „Александър Стамболийски”, е в  преговори с „Воля” на Марешки във връзка с предстоящите избори за Европарламент. Новата коалиция ще бъде обявена утре на пресконференция в Народното събрание.

„Водихме разговори. „Воля” е опозиционна партия, която търси партньор. Тъй като ние самостоятелно не сме готови, говорим с тях”, потвърди пред „Флагман” Спас Панчев.  Той бе изключен от парламентарната група на „БСП за България” през юни 2018 г. след решението на партията му да се отцепи от „червената” коалиция. Оттогава Панчев гласува в подкрепа на управлението, както правят и депутатите от „Воля”. Въпреки това шефът на земеделската партия смята, че колегата му Марешки е в опозиция.

Макар че от няколко месеца „Воля” се води националистическа формация, тя не вижда проблем да се кооперира и с „Евророма” на Цветелин Кънчев. Това е другата партия, с която Марешки вероятно ще се коалира за европейските избори напролет. Според сайта на парламента Цветелин Кънчев се води нещатен сътрудник на групата на „Воля” по въпросите на вероизповеданията.  Той твърди, че и в момента двете партии са в коалиция. Течали преговори за такава и за евроизборите.  Няма твърдо решение, преговорите започнаха. Иначе оставаме в парламентарната коалиция с „Воля”, заяви пред „Флагман” ромският тартор Кънчев. Той ще настоява „Евророма” да има представител в кандидатската листа на Марешки за вота напролет.

Лидерът на „Воля” преговаря и с други сателити на ГЕРБ, научи „Флагман”. Един от тях е партията „Обединени земеделци”. Лидерката на формацията Петя Ставрева не потвърди, но и не отрече.
„Не искам да коментирам неща, които все още не сме обсъдили. Водим разговори с различни политически партии. В началото на февруари ще вземем решение”, заяви Ставрева пред „Флагман”.
Желанието на „Обединени земеделци” обаче било да се постигне „една по-голяма консолидация в център-дясното пространство”.

„Воля” на Веселин Марешки се надяваше на по-близко партньорство и с  „Атака” на Волен Сидеров. Двете партии са обединени по проруска линия и имаха общи инициативи през миналата година.
Засега обаче коалиция между тях не се очертава.

Волен Сидеров се е ориентирал към партньорство с близкия до Делян Пеевски евродепутат с печална слава Николай Бареков. Лидерът на „Атака” вече предприе общи действия с него миналата година. Тази продължава да дава сигнали, че иска съдружие с Бареков за сметка на партньорите си в „Обединени патриоти”.

На 11 януари в речта си за началото на пленарния сезон за това загатна и Веселин Марешки, когато изненадващо нападна Волен Сидеров. „И да приключа и с господин Сидеров, понеже той каза „имам много опит, искам да го споделям с Вас, готов съм да го споделям с Вас”… Кой опит, господин Сидеров? Това, че се прегърнахте с господин Бареков, който в Европарламента е подкрепил Истанбулската конвенция, гласувайки смело „за“ с Вашия коалиционен партньор – големите консерватори Джамбазки и Бареков, който пък не се е противопоставял на Истанбулската конвенция в Европейския парламент, срамежливо гласувайки „въздържал се“, мълчаливо гласувайки „въздържал се“ и непротивопоставяйки се по никакъв начин точно на гаврата с тези семейни ценности, за които Вие сега ще излезете най-големите пропагандатори? От този опит ние не искаме”, каза тогава Марешки.

По неофициална информация лидерът на „Воля” искал коалиция и с друг сателит на ГЕРБ – СДС. Човек от синята партия обаче коментира пред „Флагман”, че не вярва новото ръководство да е стигнало до такова падение. Лидерът на СДС Румен Христов  не отговори на телефона.

Освен с партиите на Спас Панчев и Петя Ставрева, неофициално се коментира, че Веселин Марешки преговарял и с други земеделски формации. Сред тях били Народният съюз на Румен Йончев и БЗНС на ексреформатора и военен министър Николай Ненчев. Има слух, че Марешки търсел за коалиция дори протурската Народна партия „Свобода и достойнство” на Корман Исмаилов и Касим Дал, която също бе в Реформаторския блок. „Флагман” не успя да потвърди тази информация.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране