15.03.2019 | 23:35
Затворници на бунт, не искат камери и надзиратели на срещи с половинките си
Пандизчиите повеждат съдебна битка

Затворници започнаха съдебна битка за право на интимен живот зад решетките без камери и надзирател. Осъдените смятат, че свижданията им с техните съпруги и приятелки по сегашния ред са повече от унизителни. Десетима осъдени от затворите в Пазарджик, София, Белене, Плевен и Стара Загора пристигнаха при засилени мерки за сигурност в столичната съдебна палата.

Заради делото част от съдебната палата остана под засилена охрана, тъй като някои от задържаните са с най-тежките наказания – доживотни присъди без право на замяна. Надзиратели с бронежилетки и автомати пазеха осъдените, а съдът заседания при закрити врата от съображения за сигурност. Така нареченото интимно свиждане се регламентира в специална заповед на затворническите власти. Според документа това не е право, а награда за осъдените. Срещата трябва да става пред охрана и камери заради риск от бягство, съобщи БТВ.

„В закона пише точно – при какви условия могат да се провеждат свиждания в затвора. Т. е – те не могат да бъдат наблюдавани, не могат да бъдат послушвани”, каза Елен Янкова, адвокат. До месец съдът ще реши трябва ли правосъдното министерство да промени правилата за свиждане. Преди дни във Франция затворник се барикадира с жена си в помещение за свиждане. Рани двама охранители и предизвика серия протести на надзиратели.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране