16.12.2017 | 18:48
150 милиона ще ни струва председателството на ЕС
Това по-скоро ще е минимумът на разходите, тъй като все още има некалкулирани плащания

Прогнозата, че българското председателство на ЕС ще се окаже златна мина, вече се сбъдва. Шестте месеца, в които България ще оглавява Евросъюза, ще струват поне 150 млн. лв. (около 77 млн. евро) на данъкоплатците. Това е записало правителството в доклад за подготовка на председателството, което ще започне в началото на 2018 г. Не, не е майтап, това е съвсем истински документ.

Припомняме, че в четвъртък парламентът оряза 24 милиона лева от разходите за лечение на раково-болните, с цел „икономии“. Вместо това 150 милиона са връчени на Лиляна Павлова, за луксозни хотели за евробюрократи, коктейли, лимузини и по 4 бодигарда от НСО за всеки чиновник, почувствал се застрашен.

„Със средносрочната бюджетна прогноза за периода 2017-2019 г. в централния бюджет са предвидени средства за обезпечаване на подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС в размер на 150 млн. лв.“, пише в документа, цитиран от вестник „Сега“. Това е първата официална прогноза колко ще струва на бюджета провеждането на европейските срещи в София, Брюксел и Страсбург, както и съпътстващите ги мероприятия.

Това обаче по-скоро ще е минимумът на разходите, тъй като все още има некалкулирани плащания. Затова вероятно сумата ще е десетки милиони повече. Преди дни ръководителят на Центъра за подготовка на председателството Любомир Иванов не се нае да каже каква ще е крайната стойност. „Засега не можем да посочим конкретни числа. Разчетите за 2017 и 2018 г. са все още прогнозни и предстоят процедури“, заяви Иванов пред „Сега“.

Обичайно до сега винаги подобни планове са завишавани значително, така че може председателството да стигне и 250 или 300 милиона лева. Към 10 пъти повече от спестеното от болните хорица от НЗОК. До този момент изхарчената сума за ремонти на сгради и покупка на мотори за полицията е около 110 млн. лв. Вече беше отчетено първоначалното отклонение от предвидените разходи. Според доклада на правителството ремонтът на НДК, където ще се проведат основните срещи от председателството, ще струва, 16.549 млн. лв. без ДДС. За толкова е сключен договорът с компанията, която ще го ремонтира. Наскоро обаче стана ясно, че ремонтът ще достигне 35 млн. лв. В крайна сметка, има и нещо позитивно в цялата работа – Бойко натрупа нови снимки с европейски лидери.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране