26.11.2017 | 20:37
340 000 живота е отнела войната в Сирия
ООН се тревожи от възникването на робски пазари в Либия

Войната в Сирия е отнела живота на 343 511 души през периода от март 2011 до ноември 2017 г., съобщи вчера парижкият „Журнал дю диманш“, като се позова на статистика от Сирийската обсерватория за човешки права. Между тях има 19 000 деца. Жертвите сред гражданското население са над 100 000. Проправителствените сили са дали 119 000 убити, прозападните бунтовници и кюрдите – 59 000, а джихадистите – 62 200.

Въпреки „дезескалацията на войната“ от май статистиката показва, че през последните четири месеца са убити 12 000 души, от които 3000 мирни жители.

Милионите бежанци, укрили се в съседни държави, продължават да са източник на потоци от кандидати за убежище в Европа. На брифинг в петък в Съвета за сигурност на ООН, посветен на безопасността в Средиземно море, бе обърнато внимание върху процъфтяването на трафика на хора и появата на още по-опасна международна престъпност – робските пазари в Либия. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова на 20 ноември световната общност бързо да разследва съобщенията за възраждане на търговията с роби и да изправи на съд извършителите за престъпление срещу човечеството. В Европа вчера имаше протести срещу заробването на мигранти в Либия.

Според Фронтекс средностатистическият бежанец е сириец сунит над 18 години. След затварянето на Балканския път на миграцията най-популярен остана пътят през Средиземно море към Италия. От него се възползват главно граждани от Нигерия, Гвинея, Кот д’Ивоар и Бангладеш. За разлика от сирийците, избягали в ЕС, на тях им е трудно да докажат, че са бежанци. Морският път е най-опасен, защото само тази година са се удавили 2800 души. Въпреки това напливът не спира.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране