08.03.2015 | 1:31
8 март – Ден на жената
Честит празник на всички дами!!!

Днес се отбелязва Международният ден на жената. 8 март е празник, който едни тачат, а други пренебрегват, защото го свързват със социалистическото минало. В историята обаче този ден е останал като международно признание на икономическите, политическите и обществени постижения на жените.

Празникът е установен по предложение на Клара Цеткин на Втората международна конференция на жените социалистки в Копенхаген през 1910 г. Историята му обаче започва още в далечната 1857 г. в Ню Йорк, когато е организиран един от първите протестни митинги на жените, работещи в текстилните фабрики.

В България 8 март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911 г., през 1915 г. е първото публично честване. Като общобългарски празник 8 март започва да се празнува след 9 септември 1944 г.

Отначало по предприятия, заводи, учреждения се правят събрания, на които се отчита приносът на жените в производството, културата, науката и обществения живот. След 1960 г. честването взема особено широки размери и става любим празник на жените от всички възрасти, особено в държавните учреждения.

Започнал като политическо събитие на социалистите, празникът постепенно става част от културата на много страни, предимно в Източна Европа, Русия и страните от бившия Съветски блок. С годините в някои страни денят губи политическата си окраска и става просто повод за мъжете да изразят внимание към жените около тях.

Честит празник на всички дами!!!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране