11.01.2018 | 20:17
Албанският вече е официален език в Македония
Всички органи на държавната власт ще имат двуезични интернет страници

Македонският парламент прие с 69 гласа „за“ закона за употреба на езиците, съобщи агенция МИА. Законът бе приет в отсъствието на депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, които не участват в работата на Събранието в знак на протест срещу арестуването на петима техни колеги и други граждани за участие в инцидентите в парламента на 27 април миналата година, след като за председател на Събранието бе избран албанецът Талат Джафери.

Законът предвижда във всички органи на държавната власт в Република Македония, централните институции, държавните предприятия, агенции, дирекции, учреждения и организации, комисии, юридически лица и други институции официален език, освен македонския и неговото писмо, да бъде и езикът, на който говорят 20 процента от гражданите на Република Македония и неговото писмо, тоест албанският език.

На албански език ще бъдат достъпни и пощенските марки, фишовете, фискалните документи, фактурите и бандеролите. На граничните пунктове на Република Македония и на летищата, там където най-малко 20 процента от гражданите говорят език, различен от македонския, названията на институциите, другите надписи и пътни табели ще са на македонски и албански език.

Всички органи на държавната власт ще имат двуезични интернет страници. Законът предвижда създаване на Агенция за прилагане на езика. Тя ще бъде финансирана от държавния бюджет и за работата й ще бъдат отделяни по 1,7 милиона евро годишно. В Агенцията освен заклети съдебни преводачи ще работят и лингвисти и филолози по албански език, както и лицензирани лектори. Освен това се предвижда и формиране на Инспекторат за употреба на езиците в рамките на министерството на правосъдието, чиято работа ще се регулира с отделен закон.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране