28.06.2016 | 0:01
Английският отпада като официален език за ЕС?
Чл. 342 от Договора за официалните езици се базира на регламент от 1958 година

Ще се наложи промяна на европейските закони относно английския като официален език в ЕС след излизането на Великобритания. Това отправи като предупреждение Данута Хюбнер, председателна Комисията по конституционни въпроси в Европейския парламент (ЕП):

„Английският е един от официалните езици, защото е деклариран като такъв от Обединеното кралство. Също така той е работен и дори доминиращ език за европейските институции.

Чл. 342 от Договора за официалните езици се базира на регламент от 1958 година. Според него всяка държава членка има право да заяви само един език като официален за ЕС. Регламентът ще трябва да се промени с единодушие, защото Ирландия е заявила само келтския, а Малта – само малтийския език. Следователно нямаме ли Великобритания, няма да имаме и английския език“,  допълни председателят на Комисията по конституционни въпроси в ЕП.

Европейският парламент има решаващ глас за одобрението на условията по британското напускане, както и за евентуална бъдеща сделка за свободна търговия между ЕС и Обединеното кралство.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране