11.01.2019 | 19:01
Арестувани са свидетели по делото срещу Цветан Василев
Повдигнати са им обвинения и са задържани в Следствения арест на Националната следствена служба на бул. "Г. М. Димитров"

Свидетели, на които им предстои да бъдат разпитани по делото КТБ, по което обвиняем е и бившият собственик на банката Цветан Василев, са арестувани, повдигнати са им обвинения и са задържани в Следствения арест на Националната следствена служба на бул. „Г. М. Димитров“.

Това съобщение разпространи до медиите един от адвокатите на бившия банкер – Константин Симеонов. Той допълва, че утре – на 12 януари, в Специализирания наказателен съд ще бъде разгледано искането на Специализираната прокуратура за постоянно задържане под стража на тези лица.

Адвокат Симеонов посочи само две имена – бившият шеф на търговско дружество „БРОМАК“, чрез което Цветан Василев владееше мажоритарния дял в банката КТБ – Иван Стойков. Спомена и името Киров – на служител на оръжейния завод „Дунарит“, който беше актив на КТБ и впоследствие собственост на Емилиян Гебрев, на през 2017 г. имаше опити да бъде отнет чрез анулиране от икономическото министерство на договори за износ на продукция.

Адвокатът обясни, че срещу тези лица – не са само двама, а повече, прокуратурата отделила материали от мегаделото КТБ /по което те са свидетели/ и е образувано срещу тях дело за пране на пари. Симеонов не коментира дали тези обвинения са свързани с претърсването на кантори на защитници на Цветан Василев и свързани с делото „Дунарит“, срещу което миналата седмица Висшият адвокатски съвет и Фейсбук-общността на адвокатите излязоха с остнри декларации.,

Симеонов допълни, че в качеството си на защитник на Цветан Василев, подсъдим по мегаделото КТБ, се чувства задължен да присъства утре на мярката за неотклонение на арестуваните, „за да не се допуска по подобен репресивен начин незаконно влияние върху свидетелите чрез сплашване и лишаване от свобода“.

В съобщението си той призова да бъде информирано обществото за този казус, тъй като – по думите му – чрез действията на прокуратурата сериозно се застрашават правата на българските граждани и е необходим широк обществен дебат за случващото се в Специализираната прокуратура и Специализирания съд.

1 коментар

  1. Златко каза:

    ЗАТВОР за Цветан Василев!!!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране