14.12.2019 | 11:30
„Атака“: Крайно време е НСО да се закрие
Тази служба е ненужна, разхищава държавна пара, гази деца и мачка свободата на словото, твърди председателят на "Атака"

„Искам службата УБО, сега НСО, да се закрие! През 2019 г. 40 млн. лв. от парите на българските данъкоплатци отидоха за шофьори и охрана на държавните випове. За какво се харчат тези милиони? Какво прави тази служба, освен да блъска неудобни репортери и да гази деца по улиците?“

Това пише в позиция на лидера на „Атака“ Волен Сидеров, разпратена до медиите от пресцентъра на партията.

„По-добре този излишен харч на 40 млн. лв. да беше спестен на българите. Хората не са длъжни да плащат за лукса на премиер, президент, шеф на парламента и прочее. Защо медиите не говорят за бюджета на държавната охрана?“, пита Сидеров.

„Говорителят на НСО казва, че колата, блъснала 14-годишното дете, е „оборотен дежурен автомобил” и не бил зачислен на „охраняемо лице” и можело да се вози всеки, който отговарял на закона. Но не казва имената на шофьора. Защо го крие? Чета в медиите, че от Президентството са побързали да си измият ръцете, че техен човек не е бил в колата. Няма значение имало ли е, или е нямало пътник. Важното е, че за пореден път охраната на държавните випове произведе инцидент, в който тежко пострада български гражданин – дете.

Тази служба е ненужна, разхищава държавна пара, гази деца и мачка свободата на словото. Крайно време е да се закрие. Президентът Радев, под чиято опека е НСО, да го разпусне завинаги“, се посочва още в позицията на лидера на „Атака“.

––––

Заслужава внимание да се преразгледа списъкът на охраняемите лица и да не се влиза в реплики за суперлуксозност на НСО. Това пък заяви пред bTV бившият директор на НСО генерал Румен Миланов. Според него така ще се гарантира по-качествена охрана на охраняемите лица.

Подобни инциденти има доста в страната и те не са само с автомобили на НСО, изтъкна Миланов. Според него друг е въпросът, че за да се повиши подготовката на всички водачи, трябва да се вложат повече ресурси и средства. За конкретния случай на катастрофата с автомобил на НСО, трябва да се изчакат резултатите и да бъдат публикувани, твърди генералът.

Миланов припомни, че преди 20 години също е станал инцидент с дете, който замалко не доведе до падане на правителството на Иван Костов, визирайки убийството на 3-годишния Пепи – син на таксиметров шофьор. Тогава колегите на бащата обградиха парламента и поискаха виновният да бъде наказан. По-късно за случая бе обвинена майката.

–––

Дефиницията „луксозна транспортна служба“, в никакъв случай не приляга на една институция каквато е Службата за охрана (НСО). Това каза на свой ред говорителят на НСО Веселин Нинов и добави, че е несериозно да се твърди подобно нещо.

Според говорителя „очевидно назрява дебат, в рамките на който ще се изкристализира визия за промяна в Закона за национална служба за охрана“. „Нормално е всеки нормативен акт да търпи повторна оценка на въздействието, за да бъде адекватен на някаква моментна реалност. Това е тема на законотвореца“, подчерта той.

Сега служителите на НСО са под определения щаб, но числеността им е поверителна информация, каза Нинов.

Относно служителят на НСО, който шофирайки, блъсна момче в столицата, Нинов заяви, че той е в шок, но отново не разкри името му. Всеки нов служител търси професионално израстване. „Един от начините да растат бързо в кариерната стълбица, е да повишават квалификацията си, която се удостоверява с тестове“, заяви Нинов по повод информацията, че служителят от НСО не е успявал да премине някои тестове.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране