05.06.2017 | 15:51
Българите в чужбина вкарали 1.7 млрд. лв. у нас
Понасяме и загуби заради огромната българска емиграция в чужбина

След приемането ни в ЕС преди десет години се откриха възможности за изпращане на нарастващи трансфери от работещите в чужбина българи към семействата им у нас. През 2016 г. тези трансфери достигнаха 1 милиард и 700 милиона лева, каза проф. Иван Ангелов от Института за икономически изследвания при БАН при представянето на годишния доклад за икономическото развитие в България, посветен на равносметката от първите десет години от членството ни в ЕС.

Сред другите ползи от членството ни в ЕС са възможностите за свободно пътуване на милиони българи из европейските страни, както и за живот и работа в тях, посочи проф. Ангелов. Той отбеляза, че след приемането ни в ЕС се откриха и възможности за учене на десетки хиляди български студенти в Европа, като много от тях са стипендианти на различни държави.

Полза от членството ни е и възможността за получаване на по-висока квалификация на българи, работещи в ЕС. Създаде се и по-голямо доверие към България, като политически и стопански партньор, обобщи икономистът.  За изминалите десет години от членството ни в ЕС България обаче направи и някои „разходи“, понесе загуби, пропуснати бяха и различни възможности, коментира проф. Ангелов. По думите му „бяхме принудени да изключим преждевременно ядрени блокове в АЕЦ „Козлодуй“ и да правим в бъдеще големи разходи за заместващи мощности“.

При членството ни в ЕС „плащаме и солиден годишен членски внос, който вече достигна 1 милиард лева – през 2016 и 2017 г.“. Правим разходи и за миграционните потоци, като текущата издръжка на мигрантите варира между 600 и 1000 лева месечно, а средната пенсия у нас е 330 лева, коментира икономистът.

Понасяме и загуби заради огромната българска емиграция в чужбина – около 2 милиона души, между които има стотици хиляди българи с висше и със средно специално образование, каза проф. Ангелов. Той коментира, че „за тези хора държавата ни преди години е похарчила милиарди – за образованието и за квалификацията им“.

Проф. Иван Ангелов представи и данни за българското производство. По думите му „само по три от важните продукти след членството си в ЕС, България е запазила или леко е увеличила производството си в сравнение с минали години“. Това се отнася за производството на електроенергия, на пшеница и царевица. Икономистът даде пример, че преди членството ни в ЕС България „е произвеждала 809 000 тона домати, а сега произвежда 122 000 тона“.

Бъдещето на всички страни в Европа е в единението и фактът, че България е член на ЕС от десет години, определено е успех от политическа гледна точка, обобщи директорът на Института за икономически изследвания при БАН проф. Александър Тасев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране