17.01.2017 | 0:01
Бат’ Сали от ДПС бе осъден на 6 м. условно
Наложена му е и глоба от 3000 лева за хулиганство

Софийският градски съд даде шестмесечна условна присъда за депутата от ДПС Александър Методиев – Бат’ Сали заради неизпълнение на полицейско разпореждане и 3000 лева глоба за хулиганство. Присъдата може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

Делото започна след двоен инцидент с участието на народния представител от 1 май миналата година. На този ден депутатът е извършил тройно изпреварване в град Костенец пред патрулна кола на полицията. Полицаите незабавно са му подали сигнал да спре, но Бат’ Сали само им помахал с ръка, ускорил и подминал. Те не тръгнали да го гонят, става ясно от съобщението на прокуратурата.

Минути по-късно на същото място полицаите спрели за проверка микробус. Един от мъжете, който се возел в него, нямал документи за самоличност. Той бил поканен да се качи в полицейския автомобил, за да му бъде съставен акт. Тогава друг от возещите се в микробуса се обадил по телефона на Александър Методиев и го уведомил за случващото се.

Скоро след това Методиев пристигнал на мястото. С груб тон той започнал да иска обяснения от полицаите защо съставят акт на „неговите хора“. После посъветвал нарушителя да не подписва акта, както се и случило. След това Методиев започнал да размахва депутатската си карта и да обяснява колко е важен, става ясно от съобщението на прокуратурата.

Полицаите обаче държали да съставят акт на човека без лична карта, което допълнително ядосало Методиев и той започнал да се държи грубо с тях. Депутатът поискал от служителите на МВР отчет за цялата им дейност по време на дежурството. След това заплашил полицаите, че ще ги уволни и „след три дни ще се видят вече цивилни“. Полицаите все пак написали акта.

„Размахвайки картата си на народен представител, Александър Методиев на няколко пъти изпускал картата и документите си на земята, след което ги събирал, говорел провлачено и лъхал на алкохол“, е посочено в обвинителния акт, цитиран от пресслужбата на прокуратурата.

Държавното обвинение сочи, че полицаите възприели на сериозно заплахите, защото идвали от депутат. Те били изключително възмутени от случилото се. Не става ясно защо не са го арестували. Депутатският имунитет не защитава от арест, ако народният представител бъде заловен като заподозрян в момента на извършване на престъпление.

Не само това, ами Методиев е бил пуснат да си тръгне, управлявайки автомобила, с който бил дошъл. Бил последван и от лицата, които били спрени за проверка. Междувременно, преди да си тръгне, Методиев се обадил по телефона на началника на полицията в Костенец и му обяснил, че е констатирал нарушения на неговите подчинени и че отказвали да му докладват какви произшествия имало.

Шефът на полицията го „помолил“ да не нарушава обществения ред и да остави полицаите да си вършат работата, а Методиев грубо му заявил: „Нема к’во да ми се молиш“.

Впоследствие, след като си тръгнал на същия ден, както и на следващия ден, Методиев продължил настоятелно да звъни на шефа на полицията, но той престанал да отговаря на обажданията му.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране