24.02.2019 | 0:01
Без трети пол в анкетните карти за Преброяване 2021
Това е 18-то поред национално преброяване на населението в България
Само биологичният пол ще присъства в анкетната карта за националното преброяване през 2021 г. Графите са мъж, жена, трети пол и други разновидности или тълкувания няма, коментира шефът на статистиката Сергей Цветарски след приемането на закона.

Самоопределяне по пол няма да има, категоричен беше той. И потвърди, че това важи не само за България, но и за всички държави-членки, които ще проведат своето национално преброяване едновременно след две години.

Двойно по-малко преброители от друг път ще има сега – около 20 хил. Причината е, че преброяването ще се извършва и електронно. За сигурността на гражданите преброителите ще бъдат проверявани предварително със съдействието на МВР, както и за чисто съдебно минало. Въпросите за етнос, майчин език и религия са традиционни и задължителни, напомни още Цветарски.

„Отговорите са доброволно волеизявление на лицата. Задължително е да отговорят на въпроса, но те решават как да се самоопределят“, коментира статистикът. Цветарски не изключи отново да има отговори от типа на „ескимоси“, каквито се получиха и при миналото преброяване. Възможно било отново да се пишат като ескимоси.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране