03.11.2017 | 17:44
Борисов удари дъното – стана рекламно лице на хазарта
Очакваме снимки на ББ с рекламата на Ефбет на гърдите, ще бъдат закичени на всички павильони на "Лафка"
Фрогнюз

Борисов удари дъното. В работно време отиде да играе футбол, а на игрището се появи с реклама на хазартна фирма на гърдите. Това демонстративно незачитане на законите на страната – да не говорим за моралното изражение на постъпката – шокира много хора. Спортисти могат да рекламират спонсори и рекламодатели, но това е недопустимо за политици, защото може да се приеме като сделка с частни фирми.

Фирмата Ефбет е собственост на бизнесмена Васил Божков. Към нея обаче имал пряко отношение и Делян Пеевски, чиито павильони „Лафка“ са най-големият разпространител на талоните за игрите на късмета, твърдят запознати. Веднага се заговори, че снимки на Борисов с рекламата на Ефбет на гърдите, ще бъдат закичени на всички павильони на „Лафка“.

Мачът между ветераните на „Витоша“ – Бистрица, (известен повече като „Бистришките тигри“) и „Левски“ се игра на 2 ноември. Спортната изява бе отразена от всички национални медии, също в сайтове, вестници и телевизионни канали в страната. По този начин логото на хазартната фирма и рекламното лице Борисов са били видяни от над 2 млн българи.

Оборотът на Ефбет за 2017 г. щял да достигне космическите 700 млн лева, твърдят експерти. Не е ясно дали Борисов получава хонорар като рекламно лице на Ефбет, която е комплекс от верига казина, спортни барове и онлайн сайт за залагания. Марката е съсредоточена в хазартния и развлекателния бизнес. Според публикации в Уикилийкс името на Божков (с прякор Черепа) е свързвано със съмнителен бизнес и връзки с подземния свят. Пеевски пък е разследван в САЩ по закона „Магнитски“ заради съмнения за съучастие в корупционни практики.

Вероятно обаче всичко това са само слухове, защото иначе едва ли премиерът Борисов би рекламирал публично Ефбет, коментират наблюдатели. Със сигурност и финансовият министър Владислав Горанов, който е известен със своята принципност, би се намесил, ако имаше нещо нередно… А той приветствал подобни изяви.

„Пряката реклама на хазартни игри е забранена, защото се предполага, че обществения интерес – нашият и на децата ни го изисква. Съгласно Закона за хазарта пряка реклама е директното приканване на потребителите да участват в хазартни игри“.  Това заявиха юристи, помолени да коментират скандала. Според тях родители биха могли да заведат дела срещу фирмата или премиера, защото пряко са рекламирали хазартни игри в най-гледаното време и децата им биха могли да възприемат това като приканване да купуват талони или да участват в хазартни игри по друг начин. Така е по закон, но премиерът Борисов е над законите, когато става дума за благородни начинания като футболен мач и личен пример.

Припомняме, че по време на кабинета „Борисов-2“ финансовото министерство и агенция „Митници“ рекламираха в съвместна кампания с „Булгартабак“ вредите от контрабандните цигари. В същия период турските служби и финансови контролни органи излязоха с доклад, който уличаваше именно „Булгартабак“ в контрабанда на цигари в посока Турция, Сирия, Ирак и др. страни. Нито прокуратурата, нито ДАНС или МВР се заеха да разследват престъплението.

Вчера слугински сайт на Борисов атакува съпругата на държавния глава Румен Радев – Десислава, че в профила си във Фейсбук е поздравила всички с името Димитър за Димитровден и илюстрирала думите си с реклама на бира „Загорка“. В сайта, близък до Борисов и Пеевски написали: „Това е все едно фрау Меркел да демонстрира предпочитанията си към американската „Дженерал Мотърс“, като се качи примерно на произвеждан в Германия „Опел“. Горките, те дори не си направили труда да чукнат в Гугъл и да видят, че Меркел ползва правителствен автомобил на компанията „Ауди“. И това не се счита за реклама, а за проява на уважение към произвежданите в Германия автомобили. Освен това Меркел е канцлер на Германия и сравнението е повече от глупаво.

За скандала с рекламирането на хазарт от премиера Борисов би трябвало да има незабавна реакция от Държавната комисия по хазарта. Това обаче няма да стане, защото неин председател е Огнемир Митев, считан за доверен човек на Божков, Пеевски и Борисов. Името на Митев бе замесено в друг скандал през 2014 г., когато се оказа, че хазартните фирми на Божков не са платили и лев данъци заради „недоглеждане“ при гласуване на поправки в закона за хазарта. Неочакваният подарък е осигурен от „недоглеждане“ в предложени от депутата от ДПС Йордан Цонев поправки в закона за хазарта, приети през 2013 г. и влезли в сила от 2014 г.


оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране