07.07.2015 | 20:51
Братя Велчеви стават съсобственици на Левски
"Виваком" на Цветан Василев и руската ВТБ ще внася по 1 млн. лв. годишно в касата на синия отбор

Мобилният оператор „Виваком“ ще е един от новите спонсори на Левски.

Компанията, която в момента се управлява от Милен и Георги Велчеви, ще внася в касата на клуба по 1 милион лева на година. Това ще стане факт при приключване на преговорите между двете страни. Очаква се това да стане до дни. По информация на МИГNews Велчеви са поискали да станат акционери в Левски.

На „Герена“ се надяват да подпишат подобни договори с още една-две фирми, като по този начин подсигурят основна част от бюджета за новия сезон. Това означава, че Левски приключва с конкурента на „Виваком“ – „МТел“.

Защо точно „Виваком“?

Според публикации в икономическите издания телекомът е притежание на сложна верига от близо 10 български и люксембургски компании. Фирмата собственик на БТК е „Вива Телеком България“.  Доскоро руската банка ВТБ, чийто представител в България  е Милен Велчев, държеше 33 % от телекома. Мажоритарен собственик бе Цветан Василев, който по-късно уж продаде дяловете си на „инвеститорите“ на Пол Луврие.

През май обаче имаше падеж на мостов заем от 150 милиона евро на „Виваком“. Самият Василев обяви в едно от интервютата си, че „ако никой не намери начин да го рефинансира или да се споразумее с ВТБ, а ВТБ отказаха комуникация с мен, тогава “Виваком” би станала 77% руска държавна собственост“.

На „Герена“ вече се говори за изтласкване на Тодор Батков от акционерното дружество. Иво Тонев вече се е заел със задачата да подреди всичко в Левски. На практика „Виваком“ и следващите няколко спонсора ще се водят като принос и заслуга на Тонев към „сините“. След загубения финал за Купата на България се появи информация, че Батков оставя управлението на клуба в ръцете именно на Иво Тонев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране