14.12.2019 | 18:12
БСП и ДПС ще си избират нови лидери в един и същи ден
Основни претенденти и в двете партии са досегашните председатели – Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ

Две от ключовите парламентарни сили у нас – БСП и ДПС, ще си избират нов лидер в един и същи ден. Датата е 26 април 2020 г. – седмица след Великден, когато се пада Томината неделя, наречена на Тома Неверни.

Националният съвет на БСП определи дата на първия пряк избор на лидер днес, а решението на ДПС бе взето в края на ноември. Ако в социалистическата партия се стигне до балотаж, той ще се проведе на 3 май.

Основни претенденти за лидерския пост и в двете партии са досегашните председатели – Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ. Днес един от опонентите на Нинова – Красимир Янков, отново се заяви за кандидат за поста. В края на ноември Карадайъ обяви, че е нормално да има конкуренция за поста му. Неофициално се говори, че председател на ДПС ще е този, който почетният председател Ахмед Доган избере.

За първи път в БСП ще се проведе пряк избор на лидер, в който ще участват всичките членове на партията, или около 100 хиляди души. За избран ще се счита кандидатът, събрал 50% плюс един от гласовете. За изборите ще бъдат създадени изборни комисии, а централната ще бъде оглавена от Емил Войнов, който в момента е член на Централната избирателна комисия. Към приетите днес правила за пряк избор на лидер има критики от вътрешната опозиция в БСП, сред които и че не осигуряват равнопоставеност (още четете тук и тук).

Изборът на лидер на ДПС ще се проведе на партийна конференция, на която ще участват и гласуват делегати – по един делегат на всеки 500 получени гласа на последните парламентарни избори. Дата съвпада с навършването на 30 години от съдебната регистрация на ДПС като партията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране