27.05.2015 | 15:27
БСП няма да подкрепи пенсионната реформа на Калфин
Левицата предлага запазване на възрастта и стажа за пенсиониране

„БСП – Лява България“ няма да подкрепи предложенията на управляващите за промяна в условията на пенсиониране и предлага своя алтернатива. Това обявиха зам.-председателят на парламентарната група на левицата Корнелия Нинова и депутатът Георги Гьоков. „Ние днес внесохме предложенията си по Кодекса за социално осигуряване. Алтернативата ни е от години и е последователна политика. Тя е финансово обоснована, човешки ориентирана към сегашните и бъдещите пенсионери”, обяви Нинова.

Корнелия Нинова подчерта, че тези предложения по никакъв начин няма да повлияят негативно и да задълбочат дефицита в НОИ и в пенсионната система. От увеличението на осигурителната вноска с 2 на сто в бюджета на НОИ ще влязат 700 млн. лв. повече; от увеличението на максималния осигурителен праг на десет минимални заплати още 70 млн. лв. допълнително; от увеличението на вноската за фонд безработица на 2 на сто ще дойдат още 200 млн. лв. в плюс.

„В приходната част по пенсионните промени предлагаме с нашите мерки 970 млн. лв. повече приходи”, заяви Нинова. Тя обясни, че в разходната част преизчисляването на пенсиите със завишен процент ще се увеличи с 800 млн. лв, а ранното пенсиониране ще струва 20 млн. лв. и то само в първите години. „Гарантираме преизчисление на сегашните пенсии, получаване на по-високи  за бъдещите пенсионери и че хората ще могат все някога да се пенсионират”, заключи Нинова.

Управляващите виждат единствено три възможности за преодоляване на огромната зависимост на пенсионната система от държавния бюджет, а именно: повишаване на възрастта и стажа за пенсиониране; увеличаване на осигурителната вноска за пенсия и затруднен достъп до пенсионната система на категорийните работници, заяви депутатът Георги Гьоков. Според него обаче основният проблем на осигурителната система е по-скоро недостатъчната приходна част, отколкото разходната. Той бе категоричен, че левицата няма да подкрепи увеличаването на възрастта за пенсиониране на 65 г. за мъжете и жените и на стажа на 40 г.

Гьоков подчерта, че дори възрастта за пенсиониране ще се покачва над 65 г. – спрямо промените в продължителността на живота. Според него желанието на  „левия“ министър  Калфин за намаляване на разходите в пенсионната система чрез намаляване  на броя на пенсионерите и изплащаните пенсии ще доведе до увеличаване на младежката безработица и увеличение на младежката емиграция.

Гьоков посочи като друг недостатък и предложението да се увеличи  стажът за пенсиониране за работещите при условията на трета категория труд на 40 години за мъжете и 37 години за жените. Социалистите не приемат и намерението да се увеличи възрастта и стажът за пенсиониране и при първа и втора категория труд.  „В условия на висока безработица, това решение не само отрязва достъпа на десетки хиляди души до пенсия, но и допълнително понижава доверието в пенсионната система”, заяви депутатът Георги Гьоков. Той смята, че по отношение на разходите, има значителни резерви за оптимизирането им, без непременно жертва да са отново най-уязвимите.

„Имаше намерение да се вдигат осигурителните вноски с 4,5 процента за 12 г. напред. За изминалите 10-15 г. ги намалихме с 14-15 процента, а сега за 12 г. ще ги увеличаваме с 4,5 процента. Но дори и това намерение няма да се осъществи, защото един от „компромисите“ е това увеличение да е само с 2 процента”, заключи Гьоков.

Корнелия Нинова обясни, че левицата предлага запазване на възрастта и стажа за пенсиониране, такива каквито са в момента – 60 г. и 8 м. за жените и 63 г. и 8 м. за мъжете и стаж – 35 г. за жените и 38 за мъжете. „Предлагаме и да се даде възможност на т. нар. ранно пенсиониране – ако не ти стигнат две години възраст, да можеш да се пенсионираш по-рано с 0,4 процента по-ниска пенсия и да я получаваш така до края на живота си”, поясни Нинова. БСП предлага и преизчисляване на размера на пенсиите. Корнелия Нинова посочи, че в момента всяка година стаж се изчислява по 0,1 на сто, а левицата предлага той да се качи на 0,2 на сто. „Реално това означава увеличение на основата на пенсиите с най-малко 10 процента. Увеличението само с „швейцарско правило“ не помага не пенсионерите”, категорична бе тя.

Корнелия Нинова допълни, че левицата предлага и увеличение на осигурителната вноска с 2 на сто от 1януари 2016г., максимален фиксиран осигурителен праг в размер на десет минимални заплати и увеличение на фонд безработица от 1 на 2 на сто.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране