21.11.2015 | 19:28
Ченалова писала до Брюксел срещу политици, Цацаров и членове на ВСС
Властта на прокуратурата е огромна, може и мен да ме задържи, проплака уволнената съдийка

Сезирала съм европейските институции за действия на политически фигури, включително на главния прокурор Сотир Цацаров и на членове на Висшия съдебен съвет. Това съобщи пред бТВ уволнената съдия Румяна Ченалова. Още при повдигането на второто обвинение срещу нея тя го обвърза със свои сигнали до институциите на ЕС, но тогава не посочи за кого е писала. Освен че тази седмица получи второ обвинение – пак за длъжностно престъпление, този път не за търговско дело, а за процеса „Соло“, в четвъртък тя беше уволнена дисциплинарно от ВСС.

Днес Ченалова заяви, че решението на съвета не е било изненада за нея. „Знаех, че решението на ВСС ще бъде такова, приех го спокойно“, каза тя и заяви, че ще го обжалва, защото е убедена, че нито един от гласувалите не е имал време да се запознае със съдържанието на документите дисциплинарното производство срещу нея. „Ще обжалвам, защото има много некоректно поднесени факти и неверни твърдения“, каза Ченалова.

Тя отхвърли твърдението, че е дяволът на съдебната система. „Никой не вярва, че съдебната система има само един тумор и това съм аз. Съдебната система има много дефекти, много грешки, но по една или друга причина фокусът на ВСС беше насочен към мен. Ако се приеме, че аз съм дяволът на съдебната система, всички би трябвало да са спокойни, тъй като аз вече не съм в нея“, каза Ченалова.

След това тя коментира поведението на системата по нейния казус. „ВСС не реагира, а по принцип е много чувствителен по подобни теми. Не реагира Съюзът на съдиите, който обикновено е много праволинеен в такива случаи. Не реагира и Асоциацията на българските съдии, ръководена от Богдана Желявска, но това нейно поведение е обичайно. Никой не обърна внимание, че тези записи излязоха, когато започна делото „Червеи“. В тях се прокарва тезата, че съдия Янева не е толкова виновна по този процес. Впоследствие тази теза беше потвърдена и от главния прокурор“, заяви вече уволнената съдийка.

Тя коментира и отношенията си с бившата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева и каза, че приятелството ѝ с нея приключило, защото „тя не положи никакво усилие за да изрази мнение или позиция по случващото се от декември нататък“. „Смятам, че Владимира Янева направи всичко възможно за да спаси себе си, да потъне информацията за нейното участие“, каза Ченалова. „Явно хората, които имат близки връзки със силните на деня са защитени и тези, които нямат такива контакти, нямат на кого да разчитат, са твърде удобни да се използват, за да се измие срамът“, допълни тя.

И мина на прокуратурата и обвиненията, които ѝ бяха повдигнати: „И аз казвам, че не съм извършила престъпленията, в които ме обвинява прокуратурата, но тя има огромна власт. Може да ме даде на съд, може да ме задържи… Властта на прокуратурата е огромна“.

Ченалова коментира и темата за записите на нейни разговори с Владимира Янева и потвърди, че „такива разговори е имало, не един и два“. „Тези факти аз съм чувала, заявила съм го многократно, не се отричам от думите си“, каза тя.

В същото време Ченалова каза, че не е сигурна дали записите, които излизат на порции в сайта „Бивол“, са резултат само от един разговор. „Дали са манипулирани от тяхното поднасяне и изразяване, нямам специални знания“, каза тя.

Уволнената съдийка отново отрече тя да е правила записите и да ги е пуснала до „Бивол“, каквито съмнения изрази главният прокурор Сотир Цацаров.  „Резултат от всичко това е създаването на негативи за мен. Аз не съм толкова глупава, че да извършвам подобни действия, нито имам мотив да го направя“, заяви тя.

А след това призна, че се е срещала с премиера Бойко Борисов при избухването на скандала, довел до две обвинения срещу нея и уволнението ѝ. „С премиера проведохме един разговор, в който той зае определена позиция и беше обективен и толерантен“, каза Ченалова за срещата си с Борисов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране