08.10.2019 | 0:59
ЧЕЗ заплаши кабинета на Борисов, ако блокира сделката с „Еврохолд“
Чехите няма да правят трети опит за продажба на активите си у нас

Чешката енергийна група ЧЕЗ ще запази активите си в България, ако българските власти блокират поредния опит за тяхната продажба. Това стана ясно от изказване на заместник-председателя на съвета на директорите Томаш Плескач пред чешката телевизия ČTK.

„Ако без видима причина българските власти блокират нашия втори опит да продадем български активи, тогава логично няма да продължим да продаваме и да харчим ненужни ресурси. В този случай ще запазим активите и ще продължим да ги управляваме правилно, както досега. В близко бъдеще определено не бихме се занимавали с продажбата на българските си активи“, заяви Плескач.

Плескач добавя, че не иска да се меси в решенията на КЗК, но не вижда пречки за одобряването на сделката от гледна точка на законодателството в областта на конкуренцията. По думите му понастоящем „Еврохолд“ няма собствени енергийни активи в България, така че ситуацията на българския енергиен пазар не би се променила по никакъв начин, при подобно придобиване.

Новата стратегия на ЧЕЗ, одобрена този юни, предвижда постепенна продажба на активи в България, Румъния, Турция и отчасти и в Полша.

Преди дни Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) откри производство по придобиването на енергокомпаниите на чешката ЧЕЗ Груп в България от страна на Еврохолд България АД.

Еврохолд ще придобие компаниите на ЧЕЗ Груп в България чрез новосформираното и базирано в Холандия дружество Eastern European Electric Company B.V., което е 100% собственост на Еврохолд България АД и е специално създадено за целите на сделката с ЧЕЗ Груп. Eastern European Electric Company B.V. ще оперира като подхолдинг на Еврохолд и ще концентрира дейността на всички дружества на ЧЕЗ Груп в България след получаване на необходимото одобрение от регулаторните органи.

Застрахователният холдинг внесе необходимите документи за придобиването на активите на ЧЕЗ в КЗК на 13 август. Близо два месеца по-рано двете страни по сделката сключиха договор на стойност 335 млн. евро. Структурата на чехите у нас включва електроразпределителното дружество „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, фирмата за обществено снабдяване с електроенергия и лицензиран търговец „ЧЕЗ Електро България“ АД, лицензирания търговец на електроенергия“ ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД, фирмата за IT услуги „ЧЕЗ ИКТ България“ ЕАД, фотоволтаичния парк „Фри Енерджи Проджект Орешец“, дружеството за производство на електричество от биомаса „Бара Груп“ и ЧЕЗ България ЕАД, която координира и управлява дейността на всички изброени.

През април ЧЕЗ се отказа официално от сделката с „Инерком“ на Гинка Върбакова за продажбата на българския си бизнес. Като причина бе посочена невъзможността на компанията на Гинка Върбакова да изпълни условията по договора, подписан преди година. Също така КЗК блокира сделката между ЧЕЗ и „Инерком“, защото прецени, че опри евентуално придобиване на чешките активи от страна на „Инерком“ има възможност за засилване на господстващото положение на обединената група.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране