07.03.2018 | 19:27
Чиновничка прибрала половин милион като обещавала нагласени търгове за стари коли на НС
Десислава Алексиева -Русинова успяла да заблуди няколко души, че ще им съдейства за търг

Софийска районна прокуратура е внесла обвинителен акт за измама, извършена от бивш експерт в дирекция „Автомобилно обслужване и гаражи“ в Народното събрание. С измама Десислава Алексиева -Русинова успяла да заблуди няколко души, че ще им съдейства за търг за стари автомобили на парламента и така прибрала 480 000 лв.

За времето от март 2011 г. до 04.03.2013 г. обвиняемата е заемала длъжността „държавен експерт“ в Дирекция „Автомобилно обслужване и гаражи“ в Народното. В това си качество тя нямала никакви правомощия, свързани с провеждането на търгове за продажба на употребявани автомобили. Практиката била тези коли да се даряват на държавни органи и учреждения след отпадане на необходимостта от употребата им по предназначение.

Въпреки това обаче, тя решила да набави за себе си облага по неправомерен начин, възползвайки се от служебното си положение. Тя се свързала с четирима души, които не познава. Представила се като служител на парламента и им предложила съдействие за участие в търгове за продажба на автомобили. За целта тя изисквала и респективно получавала от пострадалите лица различни парични суми – в общ размер 480 235 лв.

Тъй като пострадалите не получили автомобилите, за закупуването на които им било обещано съдействие, а също така не им била възстановена от обвиняемата паричната сума, която ѝ били предали, те се обърнали за съдействие към органите на МВР, а по случая е образувано досъдебно производство под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура.

В хода на производството Русинова е установена, като й е повдигнато обвинение за измама, извършена от длъжностно лице, в големи размери.  Разследването е приключено, като на 07.03.2018 г. е внесен обвинителен акт срещу Русинова за описаното по-горе деяние. За него законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от една до осем години.

Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане в Софийски районен съд.


оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране