23.04.2016 | 0:01
Човек на „Аджъбадем“ е сред арестуваните за фонда за лечение
Структурата не може да работи - няма интернет и служители
Гюрай Ходжев

Представителят на турските болници „Аджъбадем“ д-р Гюрай Ходжев е бил сред арестуваните при акцията на ГДБОП и спецпрокуратурата във фонда за лечение на деца, съобщиха от държавното обвинение. Той е бил освободен срещу 15 000 лв. гаранция в четвъртък, заедно с арестуваните служители на фонда.

Сред обвиненията срещу бившия вече директор на фонда Павел Александров е и това, че фондът е работел с посредник при изпращане на деца за лечение в Турция. Посредникът е организирал транспорт, настаняване и логистика. Фондът е плащал на болницата, а тя – на посредника, като разходите са отчитани като платени за лечение. Според хора от обществения съвет на фонда болницата е именно „Аджъбадем“. Тя има офиси у нас, а Ходжев е неин официален представител. Самата турска верига е настоявала фондът да ползва услугите на българските офиси, които транспортират децата до Турция, настаняват родителите и пр. Фондът пък има право да поема разходи за транспорт и настаняване.

„Аджъбадем“ е и веригата, която купува 100% „Токуда“ и 76% от акциите в 3-те болници и 3-те медицински центъра на „Сити клиник“, за което беше официално съобщено ден след арестите във фонда, при това без сделката да е окончателно финализирана, тъй като чака одобрението на Комисията за защита на конкуренцията. Новата структура ще е най-големият частен доставчик на здравни услуги у нас.

Подозрения за връзка между арестите и сделката дава и фактът, че в началото на седмицата изненадващо председателят на БЧК Христо Григоров обяви, че и Червеният кръст е партньор за купуване на „Токуда“ „от сериозни български партньори с добри финансови възможности в областта на здравеопазването“. Не стана ясно кой е българският инвеститор. Новата мегаструктура „Аджъбадем сити клиник“ ще се яви като сериозна конкуренция на българските болници.

Турската верига е собственост на японско-малайзийският „Интернешънъл Хелткеър Холдинг“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране