20.10.2016 | 20:16
Да защитим човешките права, както само една майка може да ги защити!
Нацепена дебатеса

Антон Хекимян, bTV: Добре. Говорим за преминаване на границата, незаконно преминаване на границата. Тема от последните дни – защо България тихомълком върна седем души на Турция?

Цецка Цачева, кандидат-матриарх: Тогава, когато не са спазени условията, критериите, не е спазен законът, това трябва да се случва и аз подкрепям такава позиция на българските власти.

АХ: Да, но и националният омбудсман каза, че правата им не са спазени. Човешките права на тези хора спазени ли са според вас?

ЦЦ: ПРЕДИ ВСИЧКО Е НАЦИОНАЛНИЯТ ИНТЕРЕС НА ДЪРЖАВАТА ПРЕД ЗАЩИТАТА НА ОТДЕЛНИ ПРАВА.

АХ: Преди всичко е националният интерес или правата на човека, мисля, които би трябвало да спазваме?

ЦЦ: Върховенството на закона не позволява да има противопоставяне на тези две понятия, защото винаги законът гарантира и онова, което е справедливо и важно за отстояване правата на отделния човек.

АХ: Ген. Радев?

Румен Радев, парашутист: Разбрах, че има противоречие между националния интерес и спазването на закона. Не приемам така да се разсъждава. Проблемът е, че България продължава да губи суверенитет. Тази експресна екстрадиция, тиха, без обяснения, за мен не работи добре. Вижте как реагират другите държави – никой не бърза така експресно, на часа, да върне хора, които ги заплашват и мъчения, и дори заплаха за живота в страната, в която ще се върнат.

АХ: Тежка съдба.

РР: Да, ние не знаем какво ще се случи с тези хора. Никоя държава не постъпва така бързо. Това ме води на мисълта, че имаме някаква зависимост от Ердоган. Ако греша, нека г-жа Цачева ме опровергае.

АХ: Има ли зависимост от Ердоган? Има ли някакви тайни договорки между Борисов и Ердоган?

ЦЦ: Аз бих попитала г-н Радев: вие подкрепяте ли политиките, които води правителството, дипломацията, която българските държавни институции провеждат спрямо Турция, диалога, който има в момента и който аз твърдя, че е в интерес на по-надеждната защита на границата? Подкрепяте ли тези дипломатически усилия?

РР: Подкрепям напълно. (…)

АХ: Само че тук сблъскваме човешките права и националната сигурност и кое е по-важното.

…Кой трябва да охранява българското небе?

ЦЦ: Модерна армия, наша армия, която в синхрон с партньорските служби на НАТО има ангажименти по охраната на българското небе. А освен това защо не и да мислим за обща европейска армия, когато още по-сигурно ще бъде гарантирана нашата сигурност в държавата? (…)

АХ: Ще се справите ли, г-жо Цачева, като главнокомандващ? С какво ще спечелите военните?

ЦЦ: Аз съм готова да бъда президент на Република България. Това включва и главнокомандващ на Българската армия. Главнокомандващият трябва да взима политически решения, защото военното решение е тогава, когато са се провалили политиците, тогава, когато дипломацията е претърпяла провал. Естествено, че ще се опирам на експертизата преди всичко на вицеадмирал Манушев, който ще бъде мой вицепрезидент, ако българските…

АХ: Проблем ли е това, че жена може да застане начело на Българската армия?

ЦЦ: Категорично не. Имам самочувствието, че съм взимала политически решения, отстоявала съм позиции на България, така че бих могла да бъда и главнокомандващ.

АХ: Жена била ли е ваш командир, ваш ръководител? Проблем ли ще е, ако жена застане начело на Българската армия?

РР: Няма никакъв проблем. Не можем да делим главнокомандващите на жени или мъже. Само един съвет към г-жа Цачева – да бъде върховен главнокомандващ не само на Българската армия, а на въоръжените сили. Това са две различни понятия. Въоръжените сили включват много, много други структури, освен Българската армия.

ЦЦ: Благодаря ви, г-н Радев, при необходимост ще се допитам и до вашата експертиза.

РР: Благодаря и аз.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране